Xior haalt extra geld op om schuldgraad te drukken

Ondanks zijn eerdere terughoudendheid voert Xior-CEO Christian Teunissen een kapitaalverhoging door om de erg hoge schuldgraad van de specialist in studentenvastgoed te beteugelen. De operatie levert 75,7 miljoen euro op.

Xior voert dan toch een kapitaalverhoging door. Het bedrijf kondigde woensdag aan maximaal2,61 miljoen nieuwe aandelen uit te geven via een versnelde private plaatsing bij institutionele beleggers. Dat blijkt uit een persbericht dat Xior uitstuurde nadat de koers woensdagmiddag was opschort. Tegen de laatste koers (30,20 euro) kon de operatie 78,8 miljoen euro opbrengen.

Uiteindelijk haalde Xior 75,7 miljoen euro op, meldde het bedrijf ’s avonds. De aandelen werden verkocht tegen 29 euro per stuk. Dat is een korting van net geen 4 procent. ‘De totale vraag overschreed meerdere malen het maximale aantal aangeboden aandelen’, zegt Xior.

‘Het moment in de markt is er, als je kijkt naar WDP’, zegt CEO Christian Teunissen over de kapitaalverhoging. Het logistiekvastgoedbedrijf WDP, geleid door Xior- bestuurder Joost Uwents, voerde eind november een succesvolle kapitaalverhoging van 300 miljoen euro door tegen een kleine korting van 2 procent. Maar in tegenstelling tot WDP gaat Xior gebukt onder een erg hoge schuldgraad door de risicovolle overname van sectorgenoot Basecamp. Daardoor kreeg de beurskoers van Xior klappen.

CEO Teunissen sloot een kapitaalverhoging eerder dit jaar daarom duidelijk uit. ‘Als ik halsoverkop een kapitaalverhoging met een korting van 25 procent organiseer, verwateren onze aandeelhouders’, zei Teunissen. ‘Dat wil ik te allen prijze vermijden. Ik ga er alles aan doen om niet naar de markt te moeten gaan.’

Vandaag noemt Teunissen de operatie ‘absoluut niet verrassend’. ‘We wilden een kapitaalverhoging vermijden als die waarde zou vernietigen. Maar bij deze plaatsing blijft onze winst per aandeel stabiel.’ Xior wil het verse geld gebruiken voor de aankoop van twee projecten in Portugal, die snel extra huurinkomsten kunnen opleveren. Xior koopt 75 procent van een residentie in Lissabon, die het bedrijf al uitbaat. Daarnaast kan Xior de ontwikkeling van een kotproject in Porto starten. Door de dubbele operatie kan Xior 1.000 kamers toevoegen aan zijn portefeuille, goed voor een totale investering van 81 miljoen euro, waarvan 26,4 miljoen meteen cash op tafel wordt gelegd.

De rest van de opbrengst van de kapitaalverhoging (49 miljoen euro) wil Xior gebruiken om schulden terug te betalen. Het bedrijf moet in het eerste kwartaal van 2024 een mega lening van 250 miljoen euro terugbetalen aan de Nederlandse bank ABN AMRO. Volgens Teunissen is de looptijd van 150 miljoen euro daarvan verlengd tot september. Daardoor moet Xior in maart maar 100 miljoen euro betalen aan ABN AMRO.

Intussen zet Xior zijn eerder aangekondigde en uitgebreide desinvesteringsprogramma voort. De verkoop van koten moet 340 miljoen euro in het laatje brengen, waarvan 110 miljoen euro gerealiseerd is. De combinatie van de kapitaalverhoging en de kotenverkoop moet Xiors schuldgraad doen zakken van 54,9 procent eind september naar 51,8 procent eind december.

Tegen het eind van het eerste kwartaal rekent Xior op een schuldgraad van 50,7 procent. Dat ligt nog altijd hoger dan de drempel van50 procent waaronder het bedrijf wil zakken. Xior praat daarom met investeerders over de oprichting van joint ventures. Door de forse korting van 27 procent op zijn nettoactiefwaarde staat Xior nog altijd op het lijstje van potentiële overnamedoelwitten die de analisten van het beurshuis Degroof Petercam opstelden.

Aloxe, de vennootschap van Teunissen en financieel directeur Frederik Snauwaert, ziet zijn belang verwateren door de kapitaalverhoging. Aloxe legt 3 miljoen op tafel, terwijl een investering van ongeveer 10 miljoen nodig was om zijn huidige belang van 14 procent te handhaven. ‘Dat mag ons niet tegenhouden’, zegt Teunissen. ‘We proberen altijd te volgen, maar dat moet op een gezonde manier gebeuren. Met onze investeringen geven we het signaal dat we in het bedrijf geloven.’

VANACKER, L. Xior haalt extra geld op om schuldgraad te drukken. De Tijd, 14 december 2023, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo