Half miljoen euro boete voor fabrikant kookpotten Le Creuset

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de fabrikant van de kookpotten van het merk Le Creuset een boete van 490.112 euro op.

Le Creuset Benelux krijgt de boete voor het toepassen van een beleid van ‘verticale prijsbinding’ ten opzichte van zijn distributeurs. De inbreuk, die 6,5 jaar heeft aangehouden, bestond uit praktijken waarbij de verkoopprijzen die Le Creuset zijn distributeurs had aanbevolen eigenlijk opgelegd werden.

Volgens de BMA greep Le Creuset in bij zijn distributeurs als het niet-conforme prijzen opmerkte, ‘waar nodig door gebruik te maken van pressietactieken en sancties om de doeltreffendheid van zijn beleid te waarborgen’. Le Creuset hield ook toezicht op de promoties van de verdelers en gaf hen informatie over hun concurrenten, met name over prijswijzigingen.

Het beleid van Le Creuset was erop gericht een bepaald prijsniveau op de markt te garanderen door voor distributeurs de mogelijkheden te beperken om hun eigen tarieven aan consumenten te bepalen, met als gevolg dat de concurrentie tussen distributeurs werd ingedamd. Dat is een schending van Belgische en Europese mededingingsregels.

Volgens de BMA heeft de onderneming de inbreuk toegegeven.

Half miljoen euro boete voorfabrikant kookpotten Le Creuset. De Tijd, 14 december 2023, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo