Brexit kostte België 30.000 jobs

De brexit heeft de Belgische uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk met een zevende doen dalen, wat neerkomt op een geschat verlies van 30.000 banen.

Vier jaar nadat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten heeft, hebben de handelsstromen zich nog altijd niet hersteld. Dat blijkt uit een analyse van KU Leuven-professor Hylke Vandenbussche, die vandaag in de reeks ‘Leuvense Economische Standpunten’ staat.

De analyse van de brexitschok kon maar met vertraging gebeuren, omdat de breuk met het VK meteen gevolgd werd door twee grotere schokken: de covidpandemie en de energiecrisis die losbarstte na het begin van de oorlog in Oekraïne. Beide crisissen werden voluit getemperd door de overheid.

Almaar meer data tonen hoe het VK zich met de brexit in de eigen voet heeft geschoten. Volgens het Center of European Reform had het Britse bruto binnenlands product vandaag zonder de brexit 5 % hoger gelegen. De buitenlandse investeringen in het VK zijn met een zevende afgenomen.

Simulaties tonen dat de Europese export naar het VK 18 % lager ligt dan wat het geval zou zijn zonder de brexit. Voor die berekening worden andere handelsstromen – zoals die tussen de EU en Canada, Japan en Australië – als referentie genomen.

Vanuit België is de uitvoer naar het VK sinds het brexitreferendum in 2016 gedaald, terwijl die naar de rest van de wereld is toegenomen. Ook de import vanuit het VK naar ons land is afgenomen, terwijl die uit de rest van de wereld groeide.

Alles samen exporteerden Belgische bedrijven tussen 2018 en 2021 4 miljard euro minder naar het VK. Het gaat om een daling van 13 %, wat volgens Vandenbussche neerkomt op het equivalent van 28.000 tot 32.000 jobs. De klap valt vooral bij de auto- en voedingsbedrijven.

HAECK, B. Brexit kostte België 30.000 jobs. De Tijd, 14 december 2023, 3.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo