Na exit Barco is het oude Solvay nieuw kneusje van de Bel20

Barco verdwijnt uit de index van twintig belangrijkste aandelen in Brussel. Dat is het gevolg van de splitsing van Solvay in het nieuwe Syensqo en het oude Solvay. Dat laatste is nu het nieuwe lichtgewicht van de Bel20.

Verliest het oude Solvay in maart zijn zitje in de Bel20, de index van de twintig belangrijkste Belgische beursgenoteerde bedrijven? Dat lijkt een van de vragen te worden na de splitsing van Solvay in twee delen (Syensqo en Solvay). Die splitsing leidde tot een tussentijdse aanpassing van de index. Die telt door de splitsing van Solvay plots 21 leden en dat moeten er opnieuw 20 worden. Dat zal al vrij snel gebeuren, bij de toepassing van de kwartaalaanpassing van de beursindex op 18 december. Barco, dat pas in maart opnieuw een plaats in de Bel20 had verworven, zakt naar plek 21 en valt dus af.

Syensqo, het beloftevolle deel van het vroegere Solvay, was al zeker van zijn plek in de Bel20. Dat komt omdat Solvay zijn splitsing deed op een slim moment: tussen het nemen van de kwartaalfoto van de beursleden én de vertaling van die foto in een nieuwe rangschikking. Had Solvay zijn splitsing gedaan voor het nemen van de kwartaalfoto, bijvoorbeeld op 15 november, dan had Syensqo normaal moeten wachten tot in maart om in de Bel20 te komen. Alleen als nieuwe bedrijven theoretisch meteen in de top tien zouden landen, komen ze per direct in de index.

Risico voor Solvay

Een snelle intrede dus van Syensqo, mee met dank aan de soms onnavolgbare indexregels. Syensqo maakte maandag op zijn eerste dag een goede beurt. Het verpulverde zijn theoretische splitsingswaarde van 83,25 euro en sloot af op 98,93 euro. Een onmiddellijk succes, dus. Het oude Solvay noteerde dan weer onder zijn theoretische afsplitsingswaarde van 29,10 euro. Het aandeel sloot uiteindelijk op 20,62 euro af. De opgetelde waarde van oud en nieuw (119,50 euro) was hoe dan ook hoger dan de laatste slotkoers van Solvay (112,35 euro) vooraleer het gesplitst werd. Het gaat om een winst met 6,40 %.

Het oude Solvay is daarmee niet uit de zorgen. Door de forse afslanking is het nu gereduceerd tot een bedrijf met een beurskapitalisatie van 2,18 miljard euro. ‘Door de fel gekrompen waarde is het oude Solvay niet meer interessant voor de grote Amerikaanse fondsen’, zegt beursexpert Guy Lerminiaux. ‘Dat zag je al tijdens de beurshandel maandag. Het aandeel Solvay werd verkocht en Syensqo werd opgepikt.’ Het risico dat Solvay nu loopt, is dat het door de geringe beurswaarde van de radar verdwijnt bij grote investeerders en zo onder zijn waarde gaat noteren.

‘Op korte termijn heeft Solvay een probleem, maar op lange termijn is de splitsing van het bedrijf in twee delen een goede zaak omdat het beloftevolle deel nu veel beter tot zijn recht zal komen’, zegt Lerminiaux.

Bij de jaarlijkse herschikking van de Bel20 in februari-maart vindt een symbolische test plaats. Dan moet blijken of Solvay uit de index wordt geduwd door Colruyt – dat dankzij zijn winstherstel 5,5 miljard euro waard is. Ook voor Aperam, bijna even klein als Solvay, is het uitkijken.

Solvay mag als hekkensluiter in principe zakken tot plaats 22 vooraleer het plaats moet maken – zittende leden worden een klein beetje beschermd. Tenzij een potentiële nieuwkomer meteen in de top 18 van de Bel20 komt. ‘De beursdirectie kijkt echter niet alleen naar de waarde van de aandelen, maar ook naar de omloopsnelheid, wat te maken heeft met liquiditeit en verhandelbaarheid’, zegt Tom Simonts, beursspecialist bij KBC Bolero. ‘De interpretatie van die regels doet soms de wenkbrauwen fronsen. Het is te vroeg om al uitspraken te doen of Solvay eruit gaat.’

Simonts merkt op dat het lidmaatschap van de Bel20 niet meer betekent dan wat lokaal prestige. ‘De Bel20 is geen index die veel gevolgd wordt. Het belang ervan is beperkt.’

DENDOOVEN, P. Na exit Barco is het oude Solvay nieuw kneusje van de Bel20. De Standaard, 12 december 2023, 20.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo