Nog altijd geen opslag, maar wel een extraatje

De loonnorm laat ook volgend jaar geen ruimte voor opslag. Maar dat betekent niet dat uw loonbriefje in 2024 onveranderd blijft, met dank aan de automatische indexering. Zo mogen een half miljoen bedienden op 1 januari rekenen op een extraatje, en ook voor de metaalsector, de schoonmaak, chemie en retail zijn er mooie prognoses.

Goed nieuws voor werknemers in onder meer de schoonmaak, de bouw, de land- en tuinbouw en in de voedingsnijverheid. Zij zien hun loon op 1 januari aangepast aan de huidige levensduurte, vertelt Melissa Menschaert, juridisch expert bij hr-dienstenbedrijf Partena Professional. “Dat is eveneens het geval voor horecapersoneel, logistieke medewerkers en elektriciens. Ook zowat een half miljoen bedienden werkzaam in het aanvullend paritair comité (PC) 200 mogen zich begin volgend jaar aan een indexering verwachten, net als de bank- en verzekeringssector.”

Een ongeziene sprong van 10 % of meer zoals dit jaar: daar moet u niet op rekenen. “Wie zijn brutoloon in januari aan de levensduurte aangepast ziet, mag een goeie 1,50 % extra verwachten”, zegt arbeidsexpert Stijn Baert (UGent). “Vanwaar dit percentage? Onze lonen volgen de afgevlakte gezondheidsindex. Dat is de gemiddelde levensduurte van de afgelopen vier maanden, zonder dat er rekening wordt gehouden met ongezonde producten als alcohol, tabak, benzine en diesel. Die afgevlakte gezondheidsindex zit momenteel 1,50 % hoger dan een jaar geleden.”

 

Langer wachten

Toch zal niet iedereen dat extraatje op zijn loonstrookje vinden. “Dat niet alle lonen met hetzelfde indexcijfer worden aangepast, komt omdat de berekeningsformules die worden gebruikt per sector kunnen verschillen.” Ook de timing is niet overal dezelfde. “Niet onlogisch als je weet dat vakbonden en werkgevers hier, meer dan in vele andere landen, op dat vlak belangrijke akkoorden sloten.”

De grootste groep bedienden, werkzaam in PC 200, kunnen volgens huidige indexprognoses in januari rekenen op een indexering van 1,52 %. Dat zou betekenen dat een bediende met een brutoloon van 2.500 euro dat bedrag ziet stijgen naar 2.538 euro. Wie 4.000 euro verdient, krijgt er maandelijks 60,80 euro bruto bij. Menschaert: “Voor bedienden in PC 200 is maar één indexering voorzien in 2024.” Dat geldt ook voor werknemers in de landbouw, horeca en voedingsnijverheid. Zij zien hun loon begin volgende maand met 1,83 % geïndexeerd.

Sommige sectoren indexeren op andere tijdstippen, andere doen dat pas wanneer de spilindex overschreden wordt. Menschaert: “Zo is het bijvoorbeeld in de metaalsector wachten tot 1 juli 2024 voor een indexatie. Volgens de meest actuele verwachting zal die 4,16 % bedragen. In de chemie wordt de indexering toegepast met een vast percentage van 2 %. De verwachting is dat dit in maart en juni zal worden bereikt.”

Meerdere keren

In andere sectoren wordt het loon meermaals per jaar geïndexeerd. Zo krijgt wie in de bouw werkt de grootste verhoging pas later op het jaar: na de eerder schamele 0,45 % op 1 januari krijgen bouwvakkers er op 1 april 1,24 % bij. Schrijnwerkers mogen op 1 april een indexering van 1,69 % verwachten, en verhogingen van 1,71 % in juli en 0,62 % in oktober. Schoonmakers en poetshulpen zien hun loon op 1 januari met 0,97 % stijgen, maar op 1 juli komt er nog eens 3,08 % bij. Ook voor de bedienden in de retail worden stevige indexeringen verwacht. Zoals de kaarten vandaag liggen, krijgt een winkelbediende van de meeste bekende winkelketens (PC 311) er in mei en november telkens 2% bij. Voor de winkelbedienden van de meeste supermarktketens (PC 202) wordt er viermaal een verhoging van telkens 1% voorzien, op 1 maart, april, juni en oktober.

Het gaat in alle gevallen over prognoses, de aan- gehaalde percentages en timings zijn geen zekerheden.

Pensioenen

De spilindex zou volgens de huidige inschatting van het Planbureau in maart en oktober 2024 overschreden worden. Baert: “Dat wil zeggen dat in april en november de pensioenen en uitkeringen voor werkloosheid zouden stijgen. In mei en december volgen dan de ambtenarenlonen bij de overheid. Het gaat in alle gevallen telkens om een verhoging met 2 %. Die 4 % sluit ook aan bij de algemene verwachting van het Planbureau, dat het leven in 2024 globaal zo’n 3,90 % duurder zal worden.”

PONSAERTS, S. Nog altijd geen opslag, maar wel een extraatje. Het Laatste Nieuws, 7 december 2023, 2.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo