De gasprijs daalt tijdens de eerste winterprik: ‘Grote prijsstijgingen worden niet meer verwacht’

De richtinggevende groothandelsprijs voor aardgas in Europa is aan het dalen sinds de eerste winterprik, van bijna 48 euro per megawattuur een week geleden naar iets minder dan 42 euro. Dat is een daling met bijna 9 %.

De topman van de Belgische energiemakelaar Enbro, Luc Demeyere, gaat ervan uit dat de komende wintermaanden de groothandelsprijs voor gas in Europa ‘onder controle is’. Grote prijsstijgingen worden niet meer verwacht, stelt hij. Volgens hem is de consument het best af met een variabel gastarief. Wie de voorbije maanden is ingegaan op het nieuwe aanbod van vaste tarieven bij de energieleverancier, deed geen goede zaak, zegt de topman van Enbro.

Vraag en aanbod

De wintermaanden wegen het zwaarst door in de energiefactuur, want ze zijn goed voor het grootste deel van het gasverbruik. Dat de gasprijs daalt wanneer het begint te winteren, is vrij ongewoon. Normaal stijgt de prijs bij de eerste winterprik: de verwarmingsinstallaties beginnen dan massaal te draaien, waardoor het verbruik fors toeneemt en daardoor ook de vraag naar aardgas.

Dit jaar is er meer dan genoeg aardgas om het hoofd te bieden aan die plotse toename, stelt Demeyere. De gasreservoirs in Europa zijn tijdens de eerste winterprik nog zo goed als vol, en ook de aanvoer van aardgas loopt dit jaar op wieltjes. ‘Bovendien wordt er de komende vier weken niet meteen winterweer in Europa voorspeld’, zegt Demeyere. ‘De gashandelaren denken dat Europa over meer dan genoeg aardgas beschikt om de winter probleemloos door te komen. De verwachting is zelfs dat de gasreservoirs op het einde van de winter nog voor 35 % gevuld zullen zijn. In het verleden was dat gemiddeld 10 %.’

Panamakanaal

Op het vlak van de aanvoer van aardgas in Europa is er wel een wereld van verschil vergeleken met de periode voor de inval van Rusland in Oekraïne, blijkt uit de recentste update van het Europese gasinvoerrapport van de Brusselse denktank Bruegel. Het aandeel van Rusland is gedaald van 42 procent tijdens het derde kwartaal van 2021 naar 19 % tijdens het derde kwartaal van 2023. Het aandeel van de Verenigde Staten is in dezelfde periode gestegen van 4,50 naar 19 %.

De aanhoudende droogte in Centraal-Amerika speelt in het voordeel van Europa. Door de lagere waterstanden in het Panamakanaal, een gevolg van de droogte, kunnen veel minder schepen gebruikmaken van de passage tussen de Atlantische en de Stille Oceaan. Behalve Europa is ook Japan een belangrijke bestemming voor Amerikaans aardgas. Door de beperking van het aantal schepen is het gastransport richting het Verre Oosten evenwel een pak duurder aan het worden. Dat leidt ertoe dat het financieel interessanter is om meer schepen met gas richting Europa te sturen.

De gasprijs daalt tijdens de eerste winterprik: ‘Grote prijsstijgingen worden niet meer verwacht’. De Standaard, 2 december 2023, 32.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo