Reclamevrij Facebook- en Instagram-abonnement van 10 euro per maand

Meta rolt volgende maand reclamevrije abonnementen voor Facebook en Instagram uit. De Amerikaanse socialemediareus schikt zich met zijn betalende aanbod naar de strenge privacywetgeving in Europa.

De betalende versies van Facebook en Instagram, waarbij gesponsorde content en advertenties ontbreken, lagen al enkele weken op tafel. Nu is het officieel: vanaf november krijgen de Europese gebruikers van de socialemediaplatformen de keuze. Of ze behouden hun gratis toegang, waarbij hun data kunnen worden gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties, of ze betalen voor een abonnement zonder reclame.

De abonnementen kosten 9,99 euro per maand via de website of 12,99 euro per maand via de besturingssystemen Android en iOS. Smartphonegebruikers betalen dus iets meer, omdat Meta de commissies verrekent die Apple en Google via hun appwinkels aanrekenen. Per extra gekoppelde account komt daar vanaf 1 maart nog eens 6 euro (website) of 8 euro (app) per maand bij.

Het betalende aanbod is een koerswijziging van formaat voor Meta, dat al jaren prat gaat op een gratis aanbod, gelardeerd met advertenties. Facebook, Instagram en WhatsApp moeten toegankelijk zijn voor iedereen, luidt de redenering. Maar de Europese privacywaakhonden vinden het gebruik van data om persoonlijke advertenties te sturen onkies. Eerder dit jaar legde de Ierse Data Protection Commission (DPC) Meta twee boetes van samengeteld 390 miljoen euro op, omdat de gebruikersvoorwaarden van Facebook en Instagram in strijd zijn met de Europese databeschermingsregels GDPR.

‘We geloven in een advertentie-ondersteund internet, dat mensen toegang geeft tot gepersonaliseerde producten en diensten, ongeacht hun economische status’, zegt Meta in een blogpost. ‘Maar we respecteren ook de geest en het doel van de Europese

NEIRYNCK, P. Reclamevrij Facebook- en Instagram-abonnement van 10 euro per maand. De Tijd, 31 oktober 2023, 14.

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo