Vlaamse regering draait kraan arbeidsmigratie niet open

Lijst met knelpuntberoepen, waarvoor niet-EU-burgers vlot kunnen overkomen, blijft beperkt

De Vlaamse lijst van knelpuntberoepen, waarvoor een vlotte arbeidsmigratie van buiten de EU mogelijk is, blijft beperkt. De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is ‘teleurgesteld’. De werkgevers en de vakbonden vroegen de regering een forse uitbreiding om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan.

De tweejaarlijkse update van de lijst van knelpuntberoepen is – met enige vertraging – afgeklokt op 29 functies. Dat zijn er 7 meer dan voorheen. Op de lijst zijn nieuwe beroepen opgenomen zoals autobuschauffeur, vloerder of tegelzetter, metser, bekister en calculator bouw. Tegelijk zijn andere functies, zoals chef-kok of rigger-monteerder, geschrapt wegens fraudegevoelig.

Toch zijn de Vlaamse werkgevers ontevreden. ‘Het is een gemiste kans’, zegt Voka-topman Hans Maertens, verwijzend naar de liefst 70.000 vacatures in Vlaanderen die niet ingevuld raken. Om een antwoord te bieden op de arbeidsmarktkrapte hadden de sociale partners – de werkgevers en de vakbonden – in de adviescommissie Economische Migratie er eensluidend voor gepleit de lijst fors uit te breiden met meer dan 50 knelpuntberoepen. ‘Economische migratie is in deze tijden een must voor onze onderne mingen’, zegt Maertens. ‘Je kan je niet blijven verschuilen achter de interne arbeidsreserve ( het grote aantal inactieven, red. ) om economische migratie slechts in homeopathische dosissen naar onze arbeidsmarkt te laten doorsijpelen. We moeten meer inzetten op opleiding en loopbaanontwikkeling, niet-actieven doortastender activeren, en de inter regionale mobiliteit van werknemers uitbouwen, maar economische migratie is een kordate oplossing op kortere termijn.’

Op basis van de lijst met knelpuntberoepen kan een werkgever zonder individueel arbeidsmarktonderzoek een ‘derdelander’ uit een niet-EU-land voor bepaalde duur aanwerven. Het gaat dan in principe een stuk sneller, al moeten de doorlooptijden volgens de werk gevers nog worden verkort, willen we de slag om talenten met onze buurlanden niet verliezen.

Wallonië kiest vol voor dat migratiekanaal. Op de Waalse lijst staan 75 knelpuntberoepen. Ook in Vlaanderen worden steeds meer vergunningen voor knelpuntberoepen en andere niet-hooggeschoolde jobs afgeleverd. Maar Vlaams minister van Economie Jo Brouns (CD&V) wil die migratiekraan niet helemaal opendraaien, omdat er geen draagvlak is voor nieuwe migratiestromen.
‘Vooral werkgevers waren vragende partij. Zij willen zo snel mogelijk een vacature invullen’, zegt Bram Bombeek, de woordvoerder van Brouns. ‘Maar wij verwachten van hen dat ze eerst in Europa kijken en samen met de VDAB investeren in opleidingen. Migratie heeft een veel bredere impact dan alleen een vacature invullen, en daar moet de overheid ook rekening mee houden.’
Tijdens het eerste officiële werkbezoek sinds de coronacrisis van Vlaams minister- president Jan Jambon (N-VA) aan zijn Waalse collega Elio Di Rupo (PS) stond de krapte op de arbeidsmarkt ook bovenaan op de agenda. Ze spraken af dat er doelstellingen komen voor hoeveel Waalse werklozen in Vlaanderen aan de slag gaan.

De Vlaamse arbeidsmarkt staat onder enorme druk, terwijl Wallonië meer dan 200.000 werklozen telt. Toch is het aantal Walen dat in Vlaanderen werkt in tien jaar gedaald van 53.000 naar 45.000. De Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB stuurde vorig jaar 117.000 openstaande vacatures door naar de Waalse evenknie Forem, maar die gaf daarvoor slechts 51 sollicitatieopdrachten.

VAN DE VELDEN, W. Vlaamse regering draait kraan arbeidsmigratie niet open. De Tijd, 31 augustus 2023, 1.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo