Akkoord over koopkrachtpremie bedienden

Vakbonden en werkgevers hebben een sectoraal akkoord bereikt over een koopkrachtpremie voor het grootste paritair comité van het land. De premie kan oplopen tot 375 euro, maar de lat ligt hoog.

Omdat de loonnorm in ons land geen ruimte laat voor extra loon boven op de index in 2023 en 2024 besliste de federale regering eerder al dat werkgevers die vorig jaar goed geboerd hebben hun personeel een eenmalige koopkrachtpremie tot 750 euro mogen uitkeren in consumptiecheques. Werkgevers en vakbonden hebben nu een akkoord gesloten over de uitwerking van zo’n premie voor het paritair comité (PC) 200, het grootste van het land, dat meer dan 516.000 bedienden telt.

Werknemers zullen daarbij een premie van 125 euro krijgen als hun bedrijf 25 % meer winst boekte in vergelijking met het gemiddelde van de voorgaande drie jaar. Bij de helft meer winst loopt het bedrag op tot 250 euro, en tot 375 euro bij een verdubbeling. Het akkoord laat wel een opening om op bedrijfsniveau te onderhandelen over een hogere premie.

Ter vergelijking: eerder deze week hebben werkgevers en vakbonden voor de 140.000 arbeiders in de bouw al een sectoraal akkoord ondertekend.

Werkgeversorganisaties spreken van een ‘evenwichtig’ akkoord. Ook de socialistische BBTK verdedigt het.

DECOCK, S. Akkoord over koopkrachtpremie bedienden. De Standaard, 29 juni 2023, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo