‘Bit4You heeft zich maximaal ingezet om de regelgeving te volgen’

Na bijna een maand van complete radiostilte waarschuwen de oprichters van Bit4You dat klanten mogelijk niet alle tegoeden bij het zwalpende cryptoplatform kunnen recupereren. ‘Nochtans was klanten zo goed mogelijk beschermen al van bij de start onze obsessie.’

De essentie

  • Duizenden klanten van Bit4You kunnen niet aan hun geld nadat een Estse partner van het Belgische cryptoplatform in de problemen is gekomen.
  • In totaal zit ruim 13 miljoen euro aan klantentegoeden geblokkeerd bij Bit4You.
  • De drie oprichters en hoofdaandeelhouders van Bit4You lieten weken niets van zich horen, maar zeggen nu dat ze de regelgeving hebben gevolgd.
  • De drie zouden ook gesprekken voeren met potentiële investeerders om een doorstart van Bit4You mogelijk te maken.

 

13 miljoen euro geblokkeerd

Duizenden klanten van het Belgische cryptoplatform Bit4You kunnen sinds eind april niet aan hun geld nadat het bedrijf zijn activiteiten heeft moeten staken door problemen bij een partner. Bit4You bleek ongeveer de helft van de tegoeden van zijn klanten te hebben ondergebracht bij CoinLoan. Dat digitaal leenplatform uit Estland moest op gerechtelijk bevel zijn activiteiten opschorten, waardoor de tegoeden van de Bit4You-klanten vastzitten in Estland.

Om te vermijden dat bezorgde klanten massaal ook het spaargeld weghalen dat niet bij CoinLoan was ondergebracht, besloot Bit4You tijdelijk alle klantentegoeden te bevriezen. In totaal zit voor bijna 13 miljoen euro geblokkeerd bij het platform. De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft intussen twee voorlopig bewindvoerders aangesteld die moeten redden wat te redden valt.

Rond de hoofdaandeelhouders van Bit4You heerste al die tijd een complete radiostilte. Oprichter Sacha Vandamme, serieondernemer José Zurstrassen en telecomentrepreneur Marc Toledo, die Bit4You vijf jaar geleden oprichtten en via hun bedrijf Chainius Solutions het merendeel van de aandelen bezitten, weigerden wekenlang commentaar te geven.

Toezichthouder FSMA

Nochtans viel er wat uit te leggen over de gang van zaken bij Bit4You. Begin mei liet de Belgische financieeltoezichthouder FSMA weten dat hij het Brusselse parket heeft ingelicht over ‘onregelmatigheden’ die werden vastgesteld in Bit4You’s aanvraag om actief te kunnen blijven als cryptoplatform. Om die reden zette de financiële waakhond Vandamme, Zurstrassen en Toledo opzij als manager bij het cryptobedrijf dat ze vijf jaar geleden oprichtten. De drie zijn wel nog aan boord bij het moederbedrijf Chainius Solutions.

Bijna een maand na het begin van de crisis komen de drie aandeelhouders plots wel naar buiten, naar eigen zeggen om enkele misverstanden de wereld uit te helpen. De drie zeggen vrijdag dat ze nog geen enkele communicatie hebben ontvangen over de ‘onregelmatigheden’ in de aanvraag waarover de FSMA het heeft. Over de inhoud van het dossier dat werd overgedragen aan het parket is niets bekend, klinkt het verder.

‘Al sinds de start in 2018 was het bijna onze obsessie onze klanten zo goed mogelijk te beschermen’, zegt José Zurstrassen. ‘Regelgeving (over crypto, red.) bestond weliswaar niet, maar we hebben er maximaal op ingezet alle bestaande financiële regelgeving te volgen.’

De FSMA spreekt vrijdag tegen dat hij de onregelmatigheden niet heeft gecommuniceerd. ‘De feiten die de drie betrokken personen worden verweten, zijn hen welbekend’, zegt woordvoerder Jim Lannoo. ‘Bij de aanvraag om Bit4You als leverancier van cryptodiensten in te schrijven heeft de FSMA de vennootschap op de hoogte gebracht van haar voornemen de drie effectieve bestuurders te diskwalificeren en bijgevolg de aanvraag tot inschrijving te weigeren. Daarop hebben die drie personen op eigen initiatief hun ontslag ingediend.’

Bit4You krijgt de kritiek dat het verzweeg dat het een deel van zijn klantentegoeden onderbracht bij een partner in Estland. Dat is onterecht, zegt Vandamme. ‘We hebben in onze algemene voorwaarden vermeld dat we samenwerkten met een externe partner. Dat is nooit een geheim geweest. Ik weet wel niet zeker of we in de voorwaarden ook namen van die partners citeerden.’ Toledo benadrukt dat de Estse partner CoinLoan onder Europese regelgeving werkte en dat de bevriezing van de tegoeden daar ook voor hen als een verrassing kwam.

Onzekerheid

De drie aandeelhouders zeggen dag en nacht te werken aan een oplossing voor de klanten van Bit4You. Die kunnen sowieso een deel van hun geld terugzien, want de tegoeden die niet in Estland geblokkeerd zitten, worden bewaard op een ‘cold wallet’, een fysieke harde schijf waarop cryptomunten bewaard kunnen worden. ‘Maar we hebben niet de zekerheid dat we alle tegoeden kunnen recupereren’, zegt Zurstrassen.

Volgens hem liggen enkele scenario’s op tafel die een doorstart van Bit4You mogelijk maken. ‘We praten met meerdere potentiële partners in de cryptowereld en daarbuiten. Het gaat om spelers in Nederland, Zwitserland, Zweden, Denemarken, de VS… Als we een oplossing vinden, zal die niet ‘Belgo-Belge’ zijn.’

Op 7 juni neemt Bit4You een eerste belangrijke horde: dan publiceert de Estse curator van CoinLoan een rapport waaruit duidelijk moet worden of klanten hun geblokkeerde tegoeden daar überhaupt kunnen recupereren.

SUY, P. ‘Bit4You heeft zich maximaal ingezet om de regelgeving te volgen’ De Tijd, 27 mei 2023, 27.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo