Concurrentiewaakhond zet onderzoek naar fiberdeal Telenet en Fluvius stop

Telenet en Fluvius hebben de Belgische Mededingingsautoriteit gerustgesteld over hun fiberdeal. De twee bedrijven dienden een pakket bindende maatregelen in om belangenconflicten te voorkomen.

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) opende in juni vorig jaar een onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing bij de uitrol van glasvezelnetwerken in Vlaanderen door Telenet en Fluvius. Het telecombedrijf en de netbeheerder richtten in 2022 samen het netwerkbedrijf NetCo op, om een rivaliserend netwerk uit te bouwen naast dat van Proximus. Samen investeren ze de 2 miljard euro die nodig zijn om tegen 2038 78 procent van de Vlaamse huiskamers te bereiken.

Steden en gemeenten spelen een belangrijke rol in het garanderen van een gelijk speelveld voor infrastructuur en stimuleren de uitrol van glasvezelnetwerken. Tegelijk zijn de Vlaamse besturen aandeelhouder van Fluvius, het nutsbedrijf dat samen met Telenet de joint venture NetCo heeft opgericht om glasvezel uit te rollen.

De BMA dacht dat daardoor belangenconflicten konden ontstaan. Gemeentebesturen zouden NetCo kunnen bevoordelen, bijvoorbeeld door werken van de joint venture voorrang te geven op die van concurrenten. Daarnaast bestond de vrees dat Fluvius de regels voor nutswerken niet zou nakomen.

De BMA meldt dat Fluvius en Telenet een pakket bindende maatregelen hebben uitgewerkt die tegemoetkomen aan de bezorgdheden. Fluvius verbindt zich ertoe geen informatie over de uitrol van zijn netwerken te delen met NetCo om mogelikj misbruik te vermijden. Daarnaast zal Fluvius de regels voor het organiseren van nutswerken nauwgezet naleven. Jaarlijks moet ook naar gemeenten en steden gecommuniceerd worden over het belang van een gelijk speelveld bij de glasvezeluitrol. Tot slot komt er een toezichthouder die controleert of al die maatregelen nageleefd worden.

De mededingingsautoriteit staakt nu haar onderzoek, maar blijft naar eigen zeggen waakzaam. Fluvius laat weten tevreden te zijn met de beslissing. Voor Telenet en Fluvius wacht nu nog de goedkeuring van de Europese Mededingingsautoriteit. Ze zouden hun dossier dinsdag nog indienen. Tegen eind mei wordt een beslissing verwacht.

Bij de aankondiging van het Europese onderzoek raakte al bekend dat NetCo pas in de zomer van 2023 van start zou gaan. Dat is drie jaar na de eerste gesprekken. De joint venture raakte, tot nervositeit van de belegger, pas in juli 2022 rond, dik twee jaar na het principeakkoord in juni 2020.

EVERS, F. Concurrentiewaakhond zet onderzoek naar fiberdeal Telenet en Fluvius stop. De Tijd, 19 april 2023, 14.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo