Belgische rente weer boven 3 procent

De Belgische lange­termijnrente is woensdag ­opnieuw boven de 3 % uitgekomen, het hoogste niveau sinds begin dit jaar. De rente steeg tot 3,0358 %.

Een hogere langetermijnrente maakt lenen duurder, meer bepaald de woonkredieten, en is ook slecht nieuws voor de staatskas, als ze in de toekomst geld moet ophalen op de ­financiële markten.

De kaap van 3 % werd sinds oktober vorig jaar al enkele keren overschreden, tussendoor noteerde de langetermijnrente ­lager.

Renteverhogingen ECB

De stijging van de rente op de ­ financiële markten is een algemene trend en houdt verband met de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog meer renteverhogingen zal doorvoeren, ­zoals ze zelf ook al aankondigde zolang de inflatie te hoog blijft.

De ECB wil de inflatie op middellange termijn naar 2 % brengen. In januari lagen de prijzen 8,5 % hoger dan een jaar eerder.

Een jaar geleden noteerde de Belgische langetermijnrente nog lager dan 1 %. Eind 2020 was ze zelfs enige tijd negatief, met een absoluut dieptepunt van -0,440 % in november van dat jaar. Kredieten waren toen bijzonder goedkoop, nu is lenen voor bijvoorbeeld vastgoed een pak duurder geworden.

Belgische rente weer boven 3 procent. De Standaard, 16 februari 2023, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo