Nederlandse overname in België bijkomende kopzorg voor Ter Beke

De Nederlandse Group of Butchers koopt haar Belgische sectorgenoot De Keyser en verstevigt zich zo op de thuismarkt van Ter Beke.

De concurrentiewaakhonden bekijken de expansieplannen van Ter Beke nog altijd met een vergrootglas. Het bleef enkele weken onder de radar, maar de Belgische mededingingsautoriteit keurde vorige maand de overname van QBMP door DGS goed. Achter die lettersoep zitten de bedrijven Vleeswaren De Keyser (QBMP) en Group of Butchers (DGS).Group of Butchers is een van de leidende vleesverwerkingsbedrijven in Nederland. De groep omvat een reeks Nederlandse en Belgische bedrijven en is sinds 2020 in handen van het investeringsfonds Parcom.

Group of Butchers maakt vlees-waren voor de huismerken van retailers (private label). De groep heeft productiefaciliteiten in Nederland, België en Duitsland, telt zo’n700 werknemers en was in 2020 goed voor een omzet van 280 miljoen euro. Hoeveel dat nu is, is niet bekend. Haar brutobedrijfswinst (ebitda) zou zo’n 70 miljoen euro bedragen.

De Nederlandse groep versterkt zich nu in België met Vleeswaren De Keyser. Dat vleesverwerkingsbedrijf was sinds 2016 in handen van het Belgisch-Nederlandse investeringsfonds Bencis. Het is gespecialiseerd in het (ver)snijden van vleeswaren in schijven of kubussen voor retailers en in het verpakken van vleeswaren voor de distributie en de foodservice-sector. De Keyser verwerkt kalkoen-, kippen- en varkensvlees. De geconsolideerde omzet is niet bekend.

Jo Pauwels, de CEO van Vlees-waren De Keyser, was niet bereikbaar voor commentaar.

De overname van Imperial Meat door het Belgische Ter Beke is intussen nog altijd niet rond. De deal werd in oktober 2021 aangekondigd, maar zowel de Belgische als de Nederlandse concurrentiewaakhond open-de een diepgaand onderzoek.
Dat de deal belangrijk is voor Ter Beke, is een understatement. Het bedrijf is de marktleider op de Belgische charcuteriemarkt en kan met Imperial Meat de hand kan leggen op het nummer twee. Ter Beke boekte in 2021 697 miljoen omzet, waarvan 274 miljoen in bereide maal-tijden en 423 miljoen in vleeswaren. Imperial Meat verkoopt jaarlijks voor meer dan 300 miljoen euro charcuterie aan supermarkten. Het gaat om huismerkproducten, maar vooral om merkproducten zoals Aoste, Marcassou en Stegeman. De groep telt vijf fabrieken.

‘Ter Beke en Stegeman produceren, versnijden en verpakken vlees-waren, vooral voor supermarkten, maar ook voor groothandels die leveren aan slagerijen. Op die markten ontstaan door de overname mogelijk concurrentieproblemen’, zegt de Nederlandse waakhond ACM. ‘De sterke positie na de overname kan leiden tot een hogere prijs, minder kwaliteit en minder innovatie.’

SEPHIHA, M. Nederlandse overname in België bijkomende kopzorg voor Ter Beke. De Tijd, 17 januari 2023, 15.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo