Amerikanen investeren 250 miljoen in nieuwe recyclagefabriek in Antwerpen

Het Amerikaanse PureCycle gaat een fabriek bouwen in de Antwerpse haven voor de recyclage van polypropyleen. Het gaat om een investering van minstens 250 miljoen euro.

De investering van het Amerikaanse PureCycle is een van de grootste in het zogenaamde NextGen District. De fusiehaven Port of Antwerp-Bruges ontwikkelt die voormalige Opel-site als een hub voor de circulaire economie.
PureCycle Technologies, dat op de Amerikaanse techbeurs Nasdaq noteert, gaat in de Antwerpse haven polypropyleen plasticafval – ook ‘plastic nummer 5’ genoemd – recycleren tot een hernieuwde grondstof. Voor het Amerikaanse bedrijf is het de
eerste recyclagefabriek in Europa.

In de nieuwe fabriek worden de kleur, de geur en andere onzuiverheden uit het plasticafval verwijderd om er het UPR-plastic (ultra-pure recycled) of -hars van te maken. Dat kan meermaals worden gerecycleerd en hergebruikt. Experts noemen het een gamechanger in de plasticindustrie en de circulaire economie.

Procter & Gamble

De zuivering van het plastic zal gebeuren met oplosmiddelen die zijn ontwikkeld door Procter & Gamble. De Amerikaanse consumentenproductenreus ging drie jaar geleden met PureCycle in zee nadat die een wereldwijd gepatenteerde methode had ontwikkeld om gebruikt polypropyleen te recycleren tot een kwalitatief plastic, zonder kleur- en geurcontaminatie. P&G hoopt het ook op andere plastics toe te passen.

De nieuwe Antwerpse fabriek van PureCycle zal een capaciteit hebben van 59.000 ton per jaar. Die kan op termijn worden uitgebreid naar 240.000 ton per jaar. PureCycle, dat een concessie van 14 hectare kreeg op NextGen, werkt aan de vergunningsprocedure en de financiering. De planning moet halfweg dit jaar klaar zijn. Verwacht wordt dat de bouw in 2024 begint.

‘PureCycle voert onderhandelingen met potentiële klanten voor het aanleveren van grondstoffen en het afnemen van recyclageproducten’, zegt Jacques Vandermeiren, de topman van Port of Antwerp-Bruges. ‘De eerste commerciële activiteiten beginnen zodra de eerste verwerkingslijn klaar is.’ Op de aan PureCycle toegekende site is plaats voor vier verwerkingslijnen. Het UPR-hars is bestemd voor de Europese markt. De nieuwe fabriek zal in een eerste fase minstens 250 miljoen euro kosten en 65 tot 70 jobs opleveren.

PureCycle bouwde al een eerste recyclagefabriek in de Amerikaanse staat Ohio – de productie begint er ten laatste eind maart – en het bouwt een tweede fabriek in de staat Georgia. Het is de bedoeling in 2025 ook een fabriek te openen in Azië. Dat PureCycle Antwerpen selecteerde als Europese locatie bevestigt volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), die net als Vandermeiren in Davos is voor het Wereld Economisch Forum, dat Vlaanderen tot de wereldtop behoort in afvalinzameling en -verwerking. De zuiveringstechnologie zal volgens Jambon een grote impact hebben op de verdere verduurzaming van kunststoffen, en bij uitstek van de chemiecluster rond Port of Antwerp-Bruges.

waterzuivering

De 88 hectare grote NextGen-site, waar General Motors jaren auto’s bouwde en die sinds 2010 zo goed als leeg staat, wordt door het Antwerpse havenbedrijf ontwikkeld als een hotspot voor de groene en circulaire economie. Ongeveer de helft van de oppervlakte is in concessie gegeven.

Midden vorig jaar tekende het Belgische Ekopak een akkoord voor een concessie van 2 hectare voor de bouw van een ‘waterkrachtfabriek’. Ekopak wil in de Antwerpse haven huishoudelijk en industrieel afvalwater zuiveren in een fabriek die tegen 2025 operationeel moet zijn.

Vorig jaar maakte het Amerikaanse energiebedrijf Plug Power bekend dat het op de voormalige Opel-site een groenewaterstoffabriek gaat bouwen. Voor Plug Power is het de eerste Europese productievestiging. De Amerikanen investeren net geen 300 miljoen euro.

De eerste twee bedrijven die een concessieovereenkomst ondertekenden voor activiteiten op NextGen zijn de Belgische start-up Triple Helix Sure Pure en het Amerikaanse Bolder Industries. Triple Helix gaat een fabriek bouwen om polyurethaanschuim om te zetten in zijn basisbestanddelen: polyolen en amines. Het bedrijf geeft polyurethaanschuim afkomstig van onder meer matrassen, isolatiepanelen en autozetels een tweede leven. De fabriek zal 30.000 ton afval kunnen verwerken en vergt een investering van 60 miljoen euro.

Het Amerikaanse Bolder Industries gaat in de Antwerpse haven 40 miljoen euro investeren in een fabriek die jaarlijks tot 50.000 ton versleten autobanden zal verwerken, de chemische stoffen zal extraheren en er carbon black en pyrolyseolie van zal maken.

ProfielPureCycle

  • Opgericht in 2015.
  • Startte met een proeffabriek in Ohio voor de recyclage van polypropyleen tot herbruikbaar plastic. De technologie die plastic afval zuivert met oplosmiddelen en omzet in nieuw bruikbaar plastic werd ontwikkeld in de labo’s van Procter & Gamble.
  • Begint dit jaar in Ohio met de effectieve productie van pellets, het eindproduct van het gezuiverde polypropyleen.
  • Heeft in Georgia een tweede fabriek op stapel staan en gaat in de Antwerpse haven een fabriek bouwen voor de recyclage van polypropyleen.
  • Noteert sinds maart 2021 op de techbeurs Nasdaq.
DE ROO, M. Amerikanen investeren 250 miljoen in nieuwe recyclagefabriek in Antwerpen. De Tijd, 18 januari 2023, 13.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo