Nipt investeringsrecord voor Vlaanderen

5,26 miljard euro, goed voor ruim 6.500 extra jobs. Nooit eerder investeerden buitenlandse bedrijven zoveel in Vlaanderen. Wie zijn die bedrijven? Waarom komen ze naar hier? En zal dat blijven duren?

Het kwaliteitsmerk Vlaanderen blijft op veel bedrijven in het buitenland een grote aantrekkingskracht uitoefenen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) bekendmaakte. Flanders Investment & Trade (FIT) telde vorig jaar liefst 278 nieuwe buitenlandse investeringsprojecten in Vlaanderen, goed voor 6.540 extra jobs en 5,26 miljard euro aan nieuwe investeringen. In beide gevallen is dat een (nipt) record.

Een belangrijk deel van de nieuwe investeringen komt uit strategische sectoren, zoals de farma- en de chemiesector. Niet toevallig twee sectoren die – boven op de aanwezigheid van grote havens, goed opgeleid personeel en performante onderzoeksinstellingen in Vlaanderen – kunnen profiteren van heel wat financiële en fiscale stimuli vanwege de overheid.

Mede daarom besliste de Amerikaanse farmareus Pfizer – bekend van zijn coronavaccin – om 1,2 miljard euro extra te investeren in de uitbreiding van de productie in Puurs en pompte het Franse Sanofi 120 miljoen extra in een derde, hoogtechnologische productielijn voor een hemofiliemedicijn.

Voorts valt op dat investeringen die inspelen op klimaattechnologie en de energietransitie in opmars zijn. Samen zijn zij nu al goed voor een bedrag van 1,64 miljard euro, 960 extra jobs en 23 projecten in 2022.

Zo plant het Amerikaanse Plug in het Antwerpse havengebied de op een na grootste fabriek voor groene waterstof in Europa, met een capaciteit van 100 megawatt. Het Duitse ZF Wind Power bouwt in het Limburgse Lommel dan weer een groot testcentrum voor windmolentechnologie.

Brexit doet pijn

De ranglijst van topinvesteerders bevat veel bekende namen. Zo versterken bedrijven uit de VS hun traditionele koppositie en herbevestigen onze buurlanden hun reputatie als trouwe investeerders. Het aantal projecten uit Groot-Brittannië is in 2022 wel ruim gehalveerd tegenover een jaar eerder. De Brexit speelt de Vlaamse economie wel degelijk parten.

Het merendeel van de buitenlandse investeringen in Vlaanderen – ongeveer 6 op de 10 – komt nog altijd van Europese bedrijven. Daarnaast is er een heropleving van investeringen uit Azië, Oceanië, het Midden-Oosten en Afrika. Na een terugval in 2020 stijgt het aantal projecten uit deze wereld­delen met bijna een kwart.

Er zijn redenen om aan te ­nemen dat deze goede cijfers niet aan te houden zijn. Terwijl de energieprijzen in Europa hoger zijn dan in de VS, zit Vlaanderen met een sterkere loonkostenstijging dan de buurlanden. FIT-ceo Joy Donné waarschuwde dit weekend daarom dat de vette jaren voorbij zijn.

TANGHE, N. Nipt investeringsrecord voor Vlaanderen. De Standaard, 16 januari 2023, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo