Staat er een volwaardige vierde telecomspeler op?

Krijgen Proximus, Telenet en Orange er een grote concurrent bij? Veel doet vermoeden dat er een volwaardige vierde telecomspeler aankomt, die de concurrentie zal aanwakkeren.

Het lijkt er steeds meer op dat er binnenkort een volwaardige vierde telecomoperator in ons land opstaat. Eentje die volop in concurrentie kan gaan met Proximus, Telenet en Orange Belgium. Telecomregulator BIPT deelde mee dat ‘een nieuwkomer’ meer dan 83 miljoen euro heeft neergelegd voor een pakket frequenties die vooral gebruikt worden om 2G, 3G en 4G aan te bieden. Het is zo goed als zeker dat het om Citymesh gaat, de telecomafdeling van het Limburgse IT-bedrijf Cegeka. Al wil ceo Mitch De Geest van Citymesh dat niet bevestigen. ‘Onze ambitie is altijd groot geweest om een significante rol in het Belgische telecomlandschap te spelen’, is al wat hij kwijt wil. ‘Dat is niet veranderd.’ Strikt genomen zou het ook om het Luikse IT-bedrijf NRB kunnen gaan, dat zich ook kandidaat stelde voor de 5G-veiling in juni. Maar dat wordt onwaarschijnlijk geacht.

Citymesh heeft zijn grootse telecom-plannen nooit onder stoelen of banken gestoken. Al enkele jaren zegt het ‘de échte integratie van 5G in de bedrijfsmarkt’ te willen realiseren. Aanvankelijk werd daarom verwacht dat Citymesh vooral voor een beperkt spectrum zou gaan, dat vooral voor 5G geschikt is, om private 5G-netwerken uit te bouwen op plekken zoals bedrijfsterreinen of ziekenhuizen.

Consumentenmarkt

De vraag was altijd of het bedrijf ook achter de consumentenmarkt aan zou gaan. Daarover bleef het steevast vaag. Maar de aankoop van het frequentiepakket deze week is een aanwijzing dat zoiets mogelijk wel de bedoeling is. Het gaat immers om het spectrum in lagere frequentiebanden die bij uitstek geschikt zijn om grote gebieden te dekken, en een nationaal dekkend netwerk uit te bouwen met 2G, 3G en 4G. Het is een essentiële bouwsteen om ook een volwaardige operator op de consumentenmarkt te kunnen zijn. Citymesh zou die frequenties ook kunnen gebruiken om alleen landelijk dekkende 5G-diensten aan de bedrijfsmarkt aan te bieden op 3G-frequenties, denk aan datadiensten voor de autosector. Maar dan is 83 miljoen wel een stevig bedrag voor zo’n nichemarkt.

‘Dit is zeer ambitieus’, zegt een kenner van de sector. ‘Hiermee kunnen ze alle kanten uit’. Niemand zou 83 miljoen euro op tafel leggen ‘om de luchthaven van Zaventem en de Antwerpse haven te bedienen’, klinkt het. ‘Dan zouden ze zich nogal miskocht hebben.’

Dat Citymesh nog niet openlijk communiceert over zijn intenties, kan verschillende oorzaken hebben. Omdat er een uitgekiende marketingcampagne zal worden afgetrapt, bijvoorbeeld. Maar mogelijk blijft Citymesh ook ‘bescheiden’ om strategische redenen. In juni volgt namelijk de langverwachte ‘grote’ veiling van de 3,4 – 3,8 GHz-band, de zogenaamde ‘capaciteitsband’ voor 5G. Die is nodig om echte volwaardige 5G aan te bieden. Een te ‘ambitieus’ Citymesh zou in die veiling misschien wel onder vuur kunnen komen te liggen van de ‘grote drie’, en in een biedoorlog terechtkomen.

Klappen op de beurs

Dat die anderen niet blij zijn met een ambitieuze vierde speler, bleek gisteren op de beurs. De koers van Proximus dook bijna 4 % omlaag en Telenet verloor 6 %. De vraag rijst of die bedrijven hun dividend wel kunnen behouden, als ze significant marktaandeel zouden verliezen aan een nieuwe vierde speler. De grote drie verzetten zich al jaren tegen stappen om een vierde speler toe te laten op de Belgische markt. Ze zeggen dat het tot prijsdruk zal leiden die hun investeringen in 5G en fiber minder rendabel maakt.

Consumenten-voorvechters zoals Test Aankoop pleiten dan weer nadrukkelijk voor een vierde speler. Ze menen dat die de prijs van telecom voor de Belg zal doen zakken. In een reactie aan Belga zegt ook minister van Telecom Petra De Sutter (Groen) dat een volwaardige vierde speler ‘goed nieuws zou zijn voor onze burgers die hoge telecomfacturen betalen’.

LEMMENS, K. Staat er een volwaardige vierde telecomspeler op? De Standaard, 30 maart 2022, 24.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo