op de kroon Een Deens luxeprobleem

De Deense centrale bank heeft in december miljarden euro’s moeten kopen om te vermijden dat de Deense kroon te ver van haar spilkoers tegenover de eenheidsmunt zou afwijken.

Terwijl Turkije snel de reserves aan het opbranden is bij pogingen om de tuimelende lira te stutten speelt zich in Denemarken een omgekeerd scenario af. Kopenhagen moest de jongste dagenen weken fors euro’s kopen om te vermijden dat de kroon te sterk zou stijgen. Dat leert een mededeling van Danmarks Nationalbank dinsdagavond. De centrale bank kocht voor 47 miljard kronen (6,3 miljard euro) buitenlandse deviezen in een poging een verdere stijging van de kroon tegen te gaan. Door de interventie, de grootste sinds begin 2015, zijn de buitenlandse reserves van Denemarken gestegen naar 530 miljard kronen (71 miljard euro).

Spilkoers

Denemarken koppelt sinds 1987 de kroon tegen dezelfde koers vast, eerst tegenover de Duitse mark en sinds 1999 tegenover de euro. Dat gebeurt rond een centrale koers van 7,46 kronen per euro, met een bandbreedte van 2,25 procent daarboven of -onder. In de feiten handhaaft de centrale bank al meer dan twee decennia de kroon binnen een veel engere vork.

In december klom de kroon naar 7,436 per euro. Dat is bijna een half procent boven de spilkoers en vormde het signaal voor de interventies.

De sterke kroon voedde de jongste maanden de speculatie dat de Deense centrale bank de rente – die nu al 0,60 % onder nul zit – verder zou moeten verlagen om de kroon af te remmen. Dat is een weinig aantrekkelijke optie in een land dat spaarders al jaren met negatieve rentes om de oren slaat.

Sterke economie

Denemarken heeft van alle ontwikkelde landen de coronapandemie het best doorstaan. Vorige maand stelde de Deense regering een lagere stimulus in het vooruitzicht voor 2022 om de naar eigen zeggen ‘ongelooflijke’ economie af te koelen.

De Deense economie beperkte de pandemische krimp in 2020 tot 2,00 % en zou volgens de prognoses van het Internationaal Monetair Fonds in 2021 met 3,80 % zijn gegroeid. Met iets meer dan 5,00 % werkloosheid kent het land een bijna volledige tewerkstelling. De begroting is nagenoeg in evenwicht en de overheidsschuld beloopt minder dan 40,00 % van het bruto binnenlands product.

VANSTEELAND, K. op de kroon Een Deens luxeprobleem. De Tijd, 6 januari 2022, 15.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo