Loonkloof tussen vrouwen en mannen voorbije jaren nog amper kleiner geworden

Vrouwen verdienen nog altijd minder dan mannen en de loonkloof tussen vrouwen en mannen is de voorbije jaren amper kleiner geworden. In 2019 verdienden vrouwen gemiddeld 22,70 % minder dan mannen, in 2018 was dat nog 23,10 %. Bij arbeiders is de loonkloof zelfs weer wat groter geworden.Het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) baseert zich op de gegevens van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) van 2019.

Daaruit blijkt dat vrouwen in 2019 gemiddeld 22,70 % minder verdienden dan mannen, in 2018 was dat nog 23,10 %. Na een correctie op basis van de arbeidsduur gaat het dus nog altijd om een verschil van 9,10 %.

Bij de arbeiders is de loonkloof zelfs weer licht toegenomen. Gecorrigeerd voor arbeidsduur steeg het verschil van 20,30  naar 20,50 % in de privésector en van 9,70 naar 10,10 % in de publieke sector.

“Heel vaak zijn werkende armen in België werkende arme vrouwen”, legt Liesbet Stevens, adjunct-directeur van het IGVM, uit. “Om voor hen de loonkloof weg te werken, gaat het heel vaak gewoon over het verhogen van het minimumloon, over vergoedingen voor verplaatsingen, over compensaties voor gezinsonvriendelijke uurroosters, denk bijvoorbeeld aan poetshulpen. Dus er zijn een reeks van maatregelen die je kan nemen om werken voor die groep meer aantrekkelijk te maken.”

Een structurele aanpak van het probleem is nodig, benadrukt het IGVM. “De overheid zou ook kunnen investeren in betaalbare en kwalitatieve kinderopvang voor iedereen”, gaat Stevens verder. “De regering zou moeten overwegen om de kosten voor kinderopvang volledig fiscaal aftrekbaar te maken om zo gezinnen meer financiële ademruimte geven. Hierdoor verhoogt de keuzevrijheid voor vrouwen én mannen om hun betaald werk te organiseren zoals zij echt willen.”

Loonkloof tussen vrouwen en mannen voorbije jaren nog amper kleiner geworden. vrt.be, 14 december 2021. Geraadpleegd op 16 december 2021 via vrt.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo