Fed denkt na over drie renteverhogingen in 2022

Om de hoge inflatie te counteren, versnelt de Federal Reserve de afbouw van haar gratisgeldpolitiek.

Begin november besliste het ­bestuur van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, om haar maandelijkse obligatieaankopen af te bouwen. De geldinjectie in de Amerikaanse economie zou elke maand met 15 miljard dollar ­verminderen om op 0 dollar te eindigen in juni van volgend jaar.

Maar die afbouw van het ­stimulusbudget bleek onvoldoende om de inflatie in de VS in toom te houden. Die bedraagt ruim 5,00 %, het hoogste peil sinds 1990 en meer dan het ­dubbele van de doelstelling van gemiddeld 2,00 % die de Fed op langere termijn aanhoudt. Die hoge inflatie is, net als in Europa, vooral te wijten aan de forse klim van de energieprijzen en de ontwrichting van de wereldwijde ­bevoorradingsketens.

Gisteravond beslisten de Fed-bestuurders (unaniem) om een tandje bij te zetten in de strijd ­tegen die inflatie. De maandelijkse inkoop van obligaties zal vanaf nu met 30 miljard per maand ­dalen. In maart valt al het doek.

Naar 2,1 procent rente

Dat besluit is geen verrassing. Tot voor kort dachten de centrale bankiers dat de hoge inflatie tijdelijk was, dat de hoge grondstoffenprijzen zouden normaliseren en de aanvoerproblemen verminderen. Maar twee weken geleden liet Fed-voorzitter Jerome Powell al weten dat het ‘wellicht een goed moment was om het woord ‘transitory’ (voorbijgaand) te schrappen’. Veel verrassender is dat de Fed-bestuurders ook een einde zien komen aan de (bijna) nulrente. Vorige maand wees een stemming op het Fed-bestuur nog uit dat de helft van de achttien bestuurders zo’n renteverhoging ten vroegste zag gebeuren in september 2022.

Maar gisteren werden prognoses de wereld ingestuurd dat in de loop van volgend jaar misschien wel drie renteverhogingen aan­gewezen zijn. En dat we ook voor de jaren 2023 en 2024 vertrokken zijn voor hogere rentes, tot 2,1 procent tegen eind 2024.

Nu ligt het centrale rentetarief in de VS nog tussen 0,00 en 0,25 %.

Volgt Europa?

Ongetwijfeld zet de Amerikaanse beslissing om de bazookapolitiek af te bouwen en volgend jaar de rente te verhogen extra druk op de Europese Centrale bank, de ECB. Die vergadert vandaag over haar monetaire beleid. Het wordt uitkijken naar de Europese respons. Ook in Europa is de inflatie immers flink gestegen, tot ­gemiddeld 4,90 %, het hoogste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

Net als de Fed streeft ook de ECB naar een inflatie van 2,00 %. Tot nu toe hield ECB-voorzitster Christine Lagarde vol dat die doelstelling tegen 2023 weer gehaald zal worden met een geleidelijke afbouw van de Europese bazooka, maar zonder rente­verhoging. Maar of dat zo blijft?

RASKING, J. Fed denkt na over drie renteverhogingen in 2022. De Standaard, 16 december 2021, 23.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo