Hoe begin ik aan crypto?

Het fortuin ligt om de hoek met crypto, maar de valkuilen ook. Dat fortuin kunnen we u niet beloven, maar deze handleiding helpt u alvast om enkele valkuilen te vermijden.

1 Kies een exchange

Wie met cryptomunten wil ­beginnen, moet langs een exchange passeren, een marktplaats waar de munten worden gekocht en geruild. Een relatief veilige keuze is de grootste, Binance. Die heeft lage transactiekosten – ze neemt 0,075 % van elke transactie.

Opgelet: om uw geld op Binance te krijgen, moet u ofwel uw kredietkaart ­gebruiken ofwel een internationale bankoverschrijving doen. Daar staan ook kosten tegenover. Misschien voelt u zich comfortabeler bij een kleinere, plaatselijke speler, waar de informatie in keurig ­Nederlands te vinden is en u uw geld kunt overschrijven via Bancontact. Denk aan het Belgische Bit4you.io of het Nederlandse Bitvavo.com. Houd er ­rekening mee dat al ­deze bedrijven minder gereguleerd zijn dan traditionele banken. Loopt er iets mis, dan komt niemand u te hulp.

2 Crypto om te beleggen: ­Bitcoin en Ethereum

Beleggen doet u in principe alleen in dingen die u begrijpt – en in het geval van uiterst volatiele activa als cybermunten, investeert u alleen geld dat u kunt missen. Zodra u euro’s op de ­exchange hebt staan, kunt u cryptomunten kopen. De twee grootste namen zijn Bitcoin en Ethereum. Die munten worden vooral als belegging gebruikt, omdat ze vandaag niet erg geschikt zijn voor betalingen – vanwege hun volatiliteit, maar ook vanwege de vaak erg hoge transactiekosten.

Spreid uw investering over verschillende munten, maar blijf toch best bij de relatief grote. Koopt u voor een relatief bescheiden bedrag aan crypto en laat u dat geruime tijd onaangeroerd, dan is dit in principe niet belastbaar. Opgelet: België heeft geen regels voor cryptomunten, uw belastinginspecteur zal de algemene wetgeving interpreteren – en die is voor meerdere lezingen vatbaar.

3 Plaats cryptomunten in een ­eigen wallet

U kunt uw cryptomunten op de ­exchange laten staan, maar als u veilig wilt zijn, opteert u best voor een eigen cryptowallet die niet op het internet is aangesloten. Zo’n cryptowallet kan eruitzien als een USB-stick van een honderdtal (of meer) euro, zoals een Ledger Nano X. Een nadeel: uw geld er weer uithalen (via de blockchain) kan tijd en geld kosten.

4 Voor betalingen en transfers gebruikt u stablecoin

Elke keer dat u cryptomunten verplaatst van de ene wallet naar de andere, of wanneer u bijvoorbeeld geld wilt overschrijven naar familie in het buitenland, moet dat via de blockchain. Die van Bitcoin en Ethereum zijn zeer duur. Transactiekosten van 20 euro om een betaling met Bitcoin uit te voeren of zelfs om de munten van uw persoonlijke wallet over te brengen naar een exchange, is doodgewoon, op piekmomenten kan de prijs nog veel hoger liggen. Er zijn ook cryptomunten met veel lagere transactiekosten. Een daarvan is de USDT. Dat is een zogeheten stablecoin: hij is gekoppeld aan de koers van de dollar. Het heeft dus weinig zin om te beleggen in zo’n ­stablecoin – u belegt dan in wezen in dollar, maar met bijkomend risico dat er iets fout loopt met de organisatie die de stablecoin uitgeeft. Stablecoin is wel ­geschikt voor snelle en goedkope internationale betalingen.

5 En NFT’s?

NFT’s, unieke digitale ‘verzamelstukken’, leven op de blockchain, net zoals cryptomunten. Ze worden verkocht op marktplaatsen als Opensea. NFT’s zijn meestal gebaseerd op Ether, dezelfde blockchain als de Ethereum-munt, waardoor u vaak moet betalen met Ethereum. Ook de aankoop van NFT’s verloopt via de blockchain. U betaalt daarvoor variabele transactiekosten. Ziet u de aankoop van een NFT als een belegging die u later met winst wilt verkopen, beperk u dan tot dingen waar u iets vanaf weet. Als u kunst koopt, dan bent u maar best in staat om echte artiesten te onderscheiden van ­na-apers en opportunisten. Koop ook ­alleen van mensen en organisaties die u vertrouwt.

6 Opgelet voor scams

De cryptowereld kan een moeras zijn. Als u zich informeert, zelf een exchange kiest en zorgvuldig bepaalt wat u met de cryptomunten doet, vermijdt u al heel wat gevaren. Contacteert iemand u, bijvoorbeeld via Whatsapp, met een gouden crypto-opportuniteit? Dan is dat waarschijnlijk een oplichter. En helaas: de toekomst van cryptomunten kan ­niemand voorspellen, die hangt onder meer af van politieke beslissingen. Dat niet alle politici een hoge pet op hebben van crypto, is bekend.

In ‘de handleiding’ gaan we elke week op zoek naar het antwoord op een technologisch vraagstuk. Dit artikel is geschreven met de hulp van ­Gwen Busseniers (Cryptoschool.be) en Gunther Wuyts (KU Leuven)

DECKMYN, D. Hoe begin ik aan crypto? De Standaard – Mijn Geld, 18 december 2021, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo