De champagne is bijna op

Grote schaarste en hoge prijzen dreigen als oogst opnieuw tegenvalt
Als u straks aan de feesttafel van uw glas champagne nipt, geniet er dan extra hard van — want het zou over een paar jaar weleens helemaal anders kunnen zijn. Als de oogst in 2022 niet een pak beter wordt dan die in 2021, dreigt er grote schaarste. De eerste plek waar u dat zal voelen: uw portefeuille.
Het voelt wat tegenstrijdig: de supermarkten bulken van de champagne en de promodeals zijn niet te volgen — het is alsof ze ermee gooien. Maar de realiteit is van een heel andere orde: er dreigt grote schaarste. Een goeie zomer zou dat nog recht kunnen trekken. Maar als die even wisselvallig is als de vorige, ziet het er voor de champagne niet goed uit. Want er zal niet genoeg zijn — en wat er is, zal duur zijn.

Grégoire Van den Ostende is directeur bij het Bureau de Champagne Benelux. Ook hij ziet reden tot bezorgdheid. “De oogst van 2021 was kwalitatief top, maar kwantitatief ondermaats”, zegt hij. “Er is tot vijftig procent minder geoogst omdat het vochtig was en daardoor een aantal ziektes zich konden ontwikkelen.” Vaten die normaal vol hadden moeten zitten, bleven leeg. Maar de champagnehuizen hadden veel reserve en dus kwam de productie niet echt onder druk te staan. Voor de jaren die volgen, zou dat een ander verhaal kunnen zijn. “De druiven die geoogst zijn in 2021 vind je ten vroegste vanaf 2023 in een champagne. Het sap moet eerst een gisting ondergaan. Pas daarna wordt er een ‘blend’ van gemaakt waar ook stille wijnen van andere jaren in zitten. En pas als die ‘blend’ vijftien maanden heeft gerijpt, kan er verpakt worden.” De magere oogst van 2021 vertaalt zich dus pas in 2023 in een mindere productie. Reserves van vorige jaren zouden daar tijdelijk nog een antwoord op kunnen bieden, maar daar zit geen eindeloze rek op. Op is op. En dus is het belangrijk dat de oogst van 2022 wél goed is, opdat er continuïteit kan zijn in de aanmaak van nieuwe ‘blends’.

Ongeacht hoeveel er is: de vraag naar champagne is groot. Daar heeft corona niks aan kunnen veranderen. Grégoire Van den Ostende: “Bij elke crisis, of die nu financieel of economisch is, zien we dat de verkoop van champagne zich altijd heel snel herstelt. Mensen drinken het dan gewoon thuis. We hebben in 2021 de thuisconsumptie zien stijgen.”

Eén goeie zomer

Eén goeie zomer kan dus al heel wat oplossen, maar met de klimaatopwarming weet je nooit. Dat weet Grégoire Van den Ostende ook, het baart hem zorgen. “We doen daar al jaren onderzoek naar”, zegt hij. “De champagnestreek heeft als eerste wijngaard ter wereld haar CO2-balans al opgemaakt in 2003. De temperatuur is er de afgelopen dertig jaar gestegen met 1,2 graden. Dat was gunstig voor de kwaliteit van de druiven, we zagen een perfect evenwicht tussen zuurtegraad en suikers. Maar 2021 was een wake-upcall. We bekijken nu welke druiven bestand zijn tegen wat er op ons afkomt. Zonder compromissen te doen naar de smaak weliswaar, want dat is uitgesloten.”

Wetten van de economie

Een tweede mogelijkheid om een antwoord te bieden op de dreigende schaarste is het uitbreiden van de champagnestreek. Als die groter gemaakt kan worden, leidt dat automatisch tot een grotere oogst. Maar dat is geen evidentie: de voorwaarden zijn strikt en de kleine oppervlakte draagt bij aan de exclusiviteit — en daar gaat champagne ook wel een beetje over.

Hoe dan ook moeten we rekening houden met een prijsstijging. “Ik heb geen glazen bol”, zegt Van den Ostende. “Maar de vraag is groot, er is ook steeds meer vraag naar variëteiten zoals rosé- champagne. Als het aanbod dan klein is, gelden de wetten van de economie en kan het zijn dat de prijzen stijgen.”

VERMEIREN, S. De champagne is bijna op. Het Laatste Nieuws, 20 december 2021, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo