OPEC+ verwerpt oproep om veel meer olie op te pompen

De vraag van de VS aan het oliekartel OPEC, Rusland en hun bondgenoten om de productie fors te verhogen en zo de hoge olieprijs omlaag te duwen valt in dovemansoren.

De OPEC+-landen hebben donderdag afgesproken hun beleid van een geleidelijke verhoging van de olieproductie voort te zetten. Ze zullen de olieproductie in december zoals gepland met 400.000 vaten per dag optrekken. ‘We engageren ons om een stabiele en evenwichtige oliemarkt te garanderen’, zegt de groep. De olieprijs bleef na de beslissing rond 82 à 83 dollar per vat schommelen.

Vraag en aanbod

De beslissing van de groep olieproducerende landen is slecht nieuws voor de olieverbruikers. De Amerikaanse president Joe Biden had de OPEC+-landen opgeroepen de productie met ruim 400.000 vaten op te trekken om de hoge olieprijs te doen dalen.

De prijs van de Brent-olie, de referentie in Europa, steeg sinds begin dit jaar met zowat 60,00 % en bereikte eind oktober een piek van 86,7 dollar per vat. Dat is het hoogste peil in drie jaar. In de VS klom de olieprijs naar het hoogste niveau in zeven jaar. De olieprijs stijgt omdat het herstel van de wereldeconomie de vraag naar olie sneller doet stijgen dan het aanbod.

Strategische reserve

De OPEC+-landen hebben de jongste maanden minder geproduceerd dan gepland omdat Nigeria en Angola hun doelstelling niet haalden. Saoedi-Arabië zou dat tekort kunnen compenseren door meer te produceren, maar doet dat niet. Er is speculatie dat de VS een deel van hun strategische oliereserve op de markt zullen aanbieden om de olieprijs te drukken.

‘De wereldwijde vraag naar olie staat onder druk door de deltavariant van het coronavirus’, zegt de Russische vicepremier Alexander Novak. De OPEC+-landen verwachten dat de oliemarkt zal evolueren van de huidige krapte naar een aanbodoverschot begin volgend jaar.

Een nucleair akkoord tussen Iran en het Westen zou het aanbod nog meer verhogen. Daarom is de OPEC+terughoudend om meer olie op te pompen. De groep wil niet de fout herhalen van vorig jaar, toen een overaanbod bij de start van de pandemie leidde tot een crash van de olieprijs.

De westerse landen zijn bezorgd over de stijging van de olieprijs en de nog grotere klim van de prijzen van aardgas en elektriciteit. Ze verwijzen naar de sterke stijging van de inflatie en vrezen vroeger dan verwachte renteverhogingen van de centrale banken en een vertraging van de economische groei.

VERVENNE, W. OPEC+ verwerpt oproep om veel meer olie op te pompen. De Tijd, 5 november 2021, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo