Nederlandse Pon wordt grootste fietsfabrikant

Pon Holdings, eigenaar van onder andere ­Gazelle en Cervélo, neemt het Amerikaanse Dorel Sports over. De groep wordt zo de grootste fietsengroep ter wereld.

Pon Holdings zou 700 miljoen ­euro betalen voor de overname van Dorel Sports, dat tot de Dorel ­Industries groep behoorde. Dorel heeft ­onder meer de fietsmerken Cannondale, het Amerikaanse Schwinn en het Braziliaanse ­Caloi in zijn bezit.

De fietsenpoot van het Nederlandse bedrijf is anno 2021 goed voor een omzet van 1,5 miljard euro – op een totale omzet van 7,3 miljard euro. Als de overname goedgekeurd wordt, komt daar meer dan 1 miljard euro bij. Daarmee zou het de huidige wereldleider in de fietsenmarkt, het Taiwanese Giant, van de troon stoten.

Pon Holdings bekleedt in Nederland de positie die D’Ieteren in België inneemt, het is er distributeur van auto’s uit de Volks­wagen-groep. De Nederlanders zitten al tien jaar in de fietsbranche. In 2012 was er de eerste grote overname met de aankoop van het bekende Nederlandse merk Gazelle. Later volgden overnames van het Nederlands-Cana­dese merk voor racefietsen ­Cervélo (dat fietsen levert aan het wielerteam Jumbo-Visma van Wout van Aert). Ook het Duitse Kalkhoff zit in de portefeuille.

De fietsverkoop zit sinds de coronacrisis wereldwijd in de lift, niet alleen op plaatsen waar traditioneel veel gefietst wordt, maar ook in landen en ­steden waar tot voor enkele jaren nauwelijks fietsen te bespeuren waren.

DECOCK, S. Nederlandse Pon wordt grootste fietsfabrikant. De Standaard, 12 oktober 2021, 19.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo