Dure energie versmacht concurrentiewerking

Met de huidige hoge elektriciteits- en gasprijzen stevent de verbruiker niet alleen af op een gepeperde energiefactuur in de komende maanden, het valt ook niet uit te sluiten dat hij of zij in het vervolg veel minder zal kunnen profiteren van de concurrentiewerking tussen de leveranciers.

In Vlaanderen zijn zo’n 20 elektriciteitsleveranciers en zowat 16 gasleveranciers actief op de residentiële markt. Het leidde de afgelopen jaren tot een intense concurrentiestrijd tussen de leveranciers om klanten binnen te halen. Daardoor konden verbruikers serieus besparen op hun ­factuur. Prijsbrekers, groepsaankopen, speciale prijskortingen: er was keuze te over om de gas- en/of elektriciteits­rekening te drukken. Loopt dat tijdperk op zijn einde?

De leveranciers zijn in elk geval beducht voor de bijkomende financiële aderlatingen die de hoge energieprijzen gaan veroorzaken. Zo verwachten ze dat, wanneer de komende maanden de jaarafrekening in de bus valt, het aantal energieverbruikers dat zijn rekening niet kan betalen, fors zal toenemen. Voor leveranciers zijn wanbetalers een serieuze streep door de rekening. Want de factuur omvat niet alleen de kostprijs van de geleverde energie. Netkosten, overheidsheffingen en btw maken het grootste deel uit van de energiefactuur. De leverancier is verplicht om die bedragen door te storten aan de netbedrijven en de overheid, ook als de consument zijn factuur niet betaalt. Meer wanbetalers met veel hogere afrekeningen door de hoge prijzen hollen de financiën van de leveranciers uit.

En daar blijft het niet bij. Energieleverancier Mega stelt vast dat heel wat verbruikers absoluut een contract met een vast tarief willen. Omdat ze ervan uitgaan dat de energieprijzen, en vooral die van aardgas, in de herfst- en wintermaanden nog hoger zullen gaan. Alvast heel wat kleinere energieleveranciers staan voor een dilemma. Nu veel klanten binnenhalen die een vast tarief voor een jaar of meer verkiezen, houdt grote financiële risico’s in, is te horen. Omdat diezelfde klanten er niet voor zullen terugdeinzen om stante pede dat vaste contract op te zeggen wanneer de energieprijzen zouden zakken. Leveranciers riskeren dan opgezadeld te worden met een pak dure energie die ze voor langere tijd hebben ingekocht. Mega trok vorige week alvast aan de noodrem. Het aanvaardt geen nieuwe klanten meer die een vast contract willen.

De kans is groot dat heel wat kleine energieleveranciers zich de komende tijd gaan afvragen of de financiële risico’s die ze lopen, nog wel verantwoord zijn, krijg je bij een van hen te horen. Met als resultaat dat ze ervoor opteren zelf de stekker eruit te trekken, voor ze financieel aan het eind van hun Latijn zijn.

Is dat een goede zaak voor de concurrentiewerking? Minder leveranciers opent voor de overblijvende leveranciers de deur om de prijs naar hun hand te zetten. De Brusselse huishoudens kunnen erover meespreken. Een vergelijking van het goedkoopste gascontract in het Brussels ­Gewest en in Vlaanderen leert dat een gezin met een gemiddeld jaarverbruik (met gasverwarming) in Brussel momenteel 35,00 tot 40,00 % meer betaalt dan in Vlaanderen.

SERTYN, P. Dure energie versmacht concurrentiewerking. De Standaard, 27 september 2021, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo