China verklaart alle cryptotransacties illegaal

Alle handelingen die met cryptomunten te maken hebben zijn illegaal, zo heeft de Chinese centrale bank verklaard. Bezit en handel in die munten zijn in China al langer verboden, maar volgens de People’s Bank of China mogen ook buitenlandse bedrijven geen cryptotransacties verrichten voor Chinezen.

Financiële instellingen, betalingsverwerkers en internetbedrijven krijgen nu een verbod om de handel in cryptomunten nog mogelijk te ­maken. De bank wil daar ook strenger op gaan controleren.

China is ­al langer jacht aan het maken op cryptominers. Dat zijn bedrijfjes die met snelle computers een set wiskundige problemen ­oplossen om zo betalingen in cryptomunten te verwerken.

Koersdaling

De bekendmaking van het verbod leidde tot een val in de koers van grote digitale munten. Zo leverde de bitcoin zo’n 4 procent in tot 42.900 dollar per stuk, omgerekend ruim 36.500 euro. Ether en Litecoin gingen ongeveer 8 procent lager. Het marktvolume van de zowat 12.000 cryptomunten wereldwijd viel terug van ongeveer 2.000 naar 1.900 miljard dollar.

China is al langer kritisch ten ­opzichte van de virtuele munten, onder meer door het hoge energieverbruik dat gepaard gaat met het ‘minen’ van de munten. Peking zet momenteel wel een digitale yuan in de steigers.

China verklaart alle cryptotransacties illegaal. De Standaard, 25 september 2021, 38.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo