Papierschaarste begint te wegen op boekensector

Door corona is de vraag naar kartonnen dozen wereldwijd geëxplodeerd. De drukkerijen en uitgevers zijn de dupe.

Populaire boeken dreigen dit ­najaar bij momenten volledig uitverkocht te zijn. Door een wereldwijde papierschaarste wordt het voor de uitgeverijen moeilijk om tijdig hun herdrukken in de ­rekken te krijgen. Voor één of twee educatieve titels van uit­geverij Pelckmans wordt zelfs 1 september al problematisch. Vanaf die maand worden traditioneel veel nieuwe titels gelanceerd. ‘Als daar een bestseller tussenzit, wordt het moeilijk om snel op de vraag in te spelen’, zegt topman Thom Pelckmans.

Het papiertekort komt vooral door de groeiende vraag naar ­kartonnen dozen. De afgelopen maanden is die sector enorm ­gegroeid. Volgens de grote Nederlandse drukkerij Wilco, waar ook veel Vlaamse uitgeverijen hun boeken laten drukken, wint de kartonsector momenteel de ­concurrentiestrijd. ‘We moeten achteraan aansluiten, heb ik de indruk’, zei directeur Robert Jan de Rooij bij NOS. Europese fabrieken voor boekpapier worden zelfs omgebouwd naar fabrieken voor kartonnen dozen. ‘De hele ­papiermarkt is compleet uit balans. Als ik papier wil kopen, duurt zo’n ­bestelling normaal ­gesproken een paar weken. Nu moet ik vier maanden wachten.’

Een acute dreiging voor grote ­tekorten is er nog niet, maar de uitgeverijen waken extra goed over hun voorraden en kiezen sneller voor een alternatieve ­papiersoort. Om marge te ­nemen, worden iets grotere oplages besteld. ‘We ronden voor­zichtig af naar boven’, zegt Pelckmans.

Wc-papier voor Azië

Volgens Warlop ligt de papierschaarste niet alleen aan de enorme vraag naar karton. De boekensector zelf heeft ook nood aan meer papier. Veel projecten die door corona stillagen, worden nu tegelijk heropgestart. ‘De vraag naar papier voor boeken is met 30 ,00 % gestegen’, zegt Warlop. Er is nog een derde verklaring: Azië kent een immense groei op de markt voor wc-papier.

Door de grote vraag is de ­papierprijs met 10,00 tot 15,00 % gestegen. Dat zal worden door­gerekend aan de consument, maar wellicht nog niet dit najaar. Veel hangt af of de papiermarkt volgend jaar stabiliseert, maar een prijsstijging zal beperkt blijven, zeggen de uit­gevers. Papier maakt maar een klein deel van de boekenprijs uit.

GOEGEBEUR, A. Papierschaarste begint te wegen op boekensector. De Standaard, 17 augustus 2021, 11.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo