Belgische export krimpt door corona met 8,00 % in 2020

2020 was het slechtste jaar voor de Belgische handel sinds 2009. Maar in december was de uitvoer voor het eerst sinds de start van de pandemie hoger dan een jaar eerder.

De buitenlandse handel is in 2020 het meest gedaald in elf jaar, blijkt uit voorlopige cijfers van de Nationale Bank. De export van goederen daalde met 8,00 % naar 367,1 miljard euro. De import zakte met 9,50 % nog iets meer naar 345,6 miljard, omdat de olieprijs extreem laag was. Daardoor steeg het overschot op de handelsbalans naar een recordhoogte van 21,5 miljard.

Hoewel de pandemie een grote impact had op de buitenlandse handel, was die maar half zo groot als de weerslag van de financiële crisis. Tijdens de Grote Recessie van 2009 kromp de export met 16,70 % en de invoer met 19,60 %.

Herstel in december

Goed nieuws is dat de buitenlandse handel eind vorig jaar volledig was hersteld na een daling met meer dan 25,00 % in april en mei. De uitvoer steeg in december met 2,50 % tegenover december 2019, terwijl de invoer nog met 0,10 % afbrokkelde.

Die remonte was onder meer te danken aan de brexit. Het Verenigd Koninkrijk legde eind vorig jaar extra voorraden van buitenlandse producten aan, omdat de overgangsperiode voor de brexit op 31 december afliep. Het herstel van de goederenhandel bevestigt ook dat de industrie minder last heeft van de pandemie dan de dienstensctor.

Gedetailleerde cijfers van de handel per product en per handelspartner zijn voorlopig alleen voor de eerste elf maanden van 2020 beschikbaar. Daaruit blijkt dat de export van alle belangrijke producten is gedaald, met uitzondering van die van farmaceutische producten.

De grotere uitvoer van farmaceutische producten is niet alleen het gevolg van de coronacrisis, signaleert de Nationale Bank. De cijfers werden ook beïnvloed door een transactie van een groot farmaceutisch bedrijf met de VS. Bovendien zijn sommige in België geproduceerde geneesmiddelen in China opgenomen op de lijst van terugbetaalbare producten.

Handelspartners

De export van minerale producten kreeg de grootste klap en zakte met liefst een derde. Die forse terugval weerspiegelt vooral de uitzonderlijk lage prijs van geraffineerde olieproducten. In de lente deed overaanbod de prijs van ruwe olie crashen en daardoor werden ook geraffineerde olieproducten goedkoper. Bovendien deed de recessie de vraag naar die producten verminderen.

De uitvoer naar Duitsland, Frankrijk en Nederland – de drie grootste afzetmarkten – daalde met meer dan 10,00 %. Maar de export naar de VS (+5,50 %) en vooral China (+20,20%) groeide. Toch blijft de invoer uit China ruim dubbel zo groot als de uitvoer naar dat land.

VERVENNE, W. Belgische export krimpt door corona met 8,00 % in 2020. De Tijd, 16 februari 2021, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo