China is grootste handelspartner van EU

De Verenigde Staten zijn niet langer de grootste handelspartner van Europa. Volgens het statistiekbureau Eurostat zijn de VS voorbijgestoken door China. In 2020 steeg de globale handelswaarde tussen de EU en China ­(export- en importcijfers gecom­bineerd) tot 586 miljard euro. Tussen de VS en Europa werd er voor in totaal 555 miljard euro aan goederen en diensten verhandeld.

In vergelijking met 2019 ging het handelsverkeer tussen de 27 EU-lidstaten en de VS flink omlaag: de export van Europese producten naar Amerika daalde met 8,20 %, de import van Amerikaanse producten ging met 13,20 % achteruit. De Chinees-Europese handelsstroom daarentegen ­groeide, zij het licht: de Europese export naar China steeg met 2,20 %, de import van Chinese producten ging met 5,60 % omhoog.

China verkoopt veel meer in ­Europa dan omgekeerd. Daardoor bedraagt het Europese handels­tekort ten opzichte van China liefst 181 miljard euro. Tegenover de VS kent de EU een handelsoverschot van 150,9 miljard euro.

De Chinese economie toonde in de tweede jaarhelft van 2020 een krachtig herstel, na de coronagolf in het voorjaar. Bij de Chinese ­consumenten was er veel vraag naar Europese (luxe)producten. Omgekeerd profiteerde China van de vraag in Europa naar medische apparatuur en elektronica.

China is grootste handelspartner van EU. De Standaard, 18 februari 2021, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo