Hoe verandert u van gsm-abonnement?

De tarieven op de telecommarkt kunnen snel veranderen. Wie een goedkopere leverancier zoekt kan per jaar heel wat euro’s besparen. Maar hoe gaat de overstap concreet in zijn werk?

Dankzij de nieuwe telecom wet kunt u overstappen op elk willekeurig moment en hoeft u geen verbrekingsvergoeding meer betalen, mits u de eerste 6 maanden van uw nieuwe contract respecteert.Alleen wie zijn contract opzegt binnen de eerste 6 maanden nadat het contract is ingegaan dient nog een verbrekingsvergoeding te betalen. Maar ook hier is er een beperking: enkel de prijs van het maandelijkse abonnement van die (maximaal) eerste zes maanden.

Indien u overstapt laat u altijd uw oude SIM-kaart in uw toestel steken, tot op het moment dat u een SMS van uw nieuwe provider ontvangt, of dat het signaal van uw huidige provider wegvalt. Dan pas vervangt u de oude simkaart door de nieuwe die u thuis is toegestuurd. Op uw scherm verschijnt de naam van uw nieuwe provider. Uw overstap is gerealiseerd en u kan beginnen bellen aan het door u gekozen goedkoper tarief.

Hoe uw overstap er precies uitziet hangt af van uw specifieke situatie:

1. U wenst louter een tarief-wissel.
U wilt bij uw bestaande operator een nieuw contract afsluiten.

Als u louter van tarief wenst te veranderen, maar bij dezelfde operator blijft, dan is het het eenvoudigst. Dan kan u gewoonweg contact opnemen met de klantendienst van uw huidige operator, en die voeren de tariefwijziging telefonisch of via een bestelformulier uit. U kunt uw huidige SIM-kaart blijven gebruiken.

2. U wenst over te stappen van operator A naar operator B

U kunt voor een overstap terecht in een telecomwinkel van uw keuze. Maar ook online is uiteraard een optie. Als u via internet een keuze hebt gemaakt voor een GSM-abonnement, dan kunt u dat GSM-abonnement heel gemakkelijk bestellen door een digitaal formulier daarvoor in te vullen waarin u aangeeft graag te willen overstappen.

U krijgt vervolgens hiervan een bevestiging van uw bestelling per e-mail, waarna u de volgende dag de navolgende zaken krijgt toegestuurd:

  • Het nieuwe GSM-contract
  • Een aanvraagformulier voor nummerbehoud (eventueel)
  • Uw nieuwe SIM-kaart met de benodigde PIN-code en Puk-code

Voordat uw aanvraag daadwerkelijk doorgevoerd kan worden, dient u de navolgende documenten zo vlug als mogelijk terug te sturen:

  • Een volledig ingevuld en ondertekend contract
  • Een volledig ingevulde aanvraag voor nummerbehoud (eventueel)
  • Een recto-verso kopie van uw identiteitskaart of paspoort
  • Een kopie van uw laatste factuur bij uw huidige GSM-operator

Zodra de hierboven genoemde documenten retour ontvangen zijn kan uw aanvraag verder verwerkt worden en zal uw nieuwe GSM-abonnement binnen de 24 uur actief worden.Op het moment dat u geen signaal meer heeft op uw huidige SIM-kaart, dan dient u deze te vervangen door de nieuwe SIM-kaart. Vanaf dat moment kunt u zorgeloos gebruik maken van uw nieuwe GSM-abonnement.

Mocht u zich bedenken dan heeft u recht om uw aanvraag binnen 7 dagen gratis te annuleren (ook bij een online bestelling).

Heeft u een abonnement waar een GSM toestel inbegrepen zit? Dan kan u het abonnement wel kosteloos opzeggen na 6 maanden, maar de provider in kwestie zal u wel de restwaarde van het toestel aanrekenen. De restwaarde van het toestel moet vermeld zijn in een terugbetalingstabel in de bijlage bij het contract. In die tabel moet de restwaarde van het toestel per maand van de duur van het contract van bepaalde duur worden weergegeven. Elke maand moet eenzelfde bedrag afgaan van de restwaarde van het toestel. Maar om zeker te zijn kan u best contact opnemen met uw huidige operator.

3. U heeft nu een prepaid kaart, en wenst over te gaan op een gsm-abonnement

Prepaid- of herlaadkaarten kan u heel eenvoudig om laten zetten in een gsm-abonnement bij uw huidige of een andere operator. De procedure verloopt op dezelfde manier als bij een operator switch, hierboven beschreven in situatie 2.
Let op: zorg ervoor dat u eerst uw beltegoed opbelt vooraleer een wissel aan te vragen. Eenmaal uw huidig nummer is omgezet, kan u niet meer bellen met het prepaid tegoed.

Wat zijn momenteel de goedkoopste gsm-contracten? Bekijk het actuele overzicht.

DEKKERS, C. Hoe verandert u van gsm-abonnement?  www.standaard.be, 2014-06-10. Geraadpleegd op 2014-06-11 via www.standaard.be
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo