Soudal wil VS veroveren met grootste overname ooit

Soud­al, de Turn­hout­se pro­du­cent van si­li­co­nen en PU-schuim, neemt het Ame­ri­kaan­se Ac­cu­me­tric over voor 34 mil­joen dol­lar en in­ves­teert nog eens 21 mil­joen dol­lar extra in de fa­briek daar. ‘Ein­de­lijk kun­nen we de Ame­ri­kaan­se markt ver­o­ve­ren.’

De chemiegroep, met kernfabriek in Turnhout, is op weg om wereldwijd het nummer een te worden in
Er be­weegt wat bij Soud­al de jong­ste tijd. Nog geen jaar ge­le­den nam het zijn Tsje­chi­sche sector­ge­noot TKK over voor 20 mil­joen euro, toen de groot­ste over­na­me uit zijn ge­schie­de­nis. Amper een maand ge­le­den kon­dig­de het een me­ga-in­ves­te­ring van 32 mil­joen euro aan in onder meer een eigen che­mie­fa­briek in het Turn­hout­se hoofd­kwar­tier. En nu neemt het met Ac­cu­me­tric een Ame­ri­kaan­se sector­ge­noot over.

Met een ver­wach­te omzet van 50 mil­joen dol­lar (37 mil­joen euro) zal de groep Soud­al, die 47 jaar ge­le­den werd op­ge­richt door de in­tus­sen 74-ja­ri­ge on­der­ne­mer Vic Swerts, daar­door dit jaar de kaap van een half mil­jard euro omzet ron­den – van 480 mil­joen euro naar 517 mil­joen euro. Het aan­tal werk­ne­mers klokt af op meer dan 2.000. Maar veel be­lang­rij­ker nog, het krijgt ein­de­lijk vaste voet aan de grond op de gi­gan­ti­sche Ame­ri­kaan­se bouw- en doe-het-zelf-markt.

Het is niet de eer­ste keer dat Soud­al zijn kans waagt in de VS. Maar in 2011 kwam het van een kale reis terug. Niet eens de moei­lij­ke Ame­ri­kaan­se bouw­markt na de fi­nan­ciële cri­sis gooi­de toen roet in het eten, wel één man: Tony Pat­ton. Die moest Soud­al van­uit Was­hing­ton voet aan de grond in heel de VS doen krij­gen, maar bleek een op­lich­ter. Pas in 2011 kwam bij een audit aan het licht dat hij het be­drijf bijna 1 mil­joen dol­lar lich­ter had ge­maakt met over­ma­ti­ge bo­nus­sen, valse on­kos­ten­no­ta’s, of sim­pel­weg over­schrij­vin­gen van de be­drijfs­re­ke­ning naar zich­zelf. De 47-ja­ri­ge voor­ma­li­ge bouw­on­der­ne­mer had het geld uit­ge­ge­ven aan auto’s, rei­zen, ver­bou­wings­wer­ken aan zijn huis en drugs. In 2012 werd hij ver­oor­deeld tot 33 maan­den cel. Van de be­oog­de uit­bouw van het si­li­co­nen­im­pe­ri­um in de VS kwam niets in huis.

Nu koopt Soud­al zich een her­kan­sing. En lijkt het me­nens. Het gaat im­mers niet meer over de uit­bouw van een ves­ti­ging vanaf nul maar over een be­staand be­drijf in­clu­sief een fa­briek voor si­li­co­nen, voeg­kit­ten en smeer­mid­de­len. Ac­cu­me­tric draai­de vorig jaar 50 mil­joen dol­lar omzet, telt 150 werk­ne­mers en le­vert de eigen mer­ken in zowat alle sta­ten van de VS. In zijn 40-ja­ri­ge be­staan bouw­de het be­drijf ook een bloei­den­de ex­port uit naar Azië, goed voor 16 pro­cent van de omzet. In het Thai­se Bang­kok heeft het een ver­koop­kan­toor, in het In­di­a­se Chen­nai zelfs een klei­ne pro­duc­tie­ves­ti­ging. Ac­cu­me­tric blijft ope­re­ren onder de­zelf­de naam en met de­zelf­de be­drijfs­lei­ding. De over­na­me wordt vol­le­dig ge­fi­nan­cierd door een le­ning bij KBC.

Soud­al had al een ves­ti­ging in de VS, in de staat Vir­gi­nia, maar de omzet daar was be­perkt tot 6 mil­joen dol­lar in 2013 en naar schat­ting 8 mil­joen dol­lar dit jaar. ‘We waren dus al mooi aan het groei­en na de op­lich­ters­zaak’, stelt Coo­r­evits. ‘En we voe­len dat de bouw­markt in de VS sterk aan­trekt. Maar vanaf nu zul­len we echt vol­uit kun­nen gaan. Over vijf jaar wil­len we de omzet in de VS ver­dub­beld heb­ben tot 100 mil­joen euro. Dit is een nieu­we quan­tum­sprong voor Soud­al op weg naar het we­reld­wijd markt­lei­der­schap op de markt van lij­men, voeg­kit­ten en PU-schuim.’

MICHIELSEN, T. Soudal wil VS veroveren met grootste overname ooit. De Tijd, 2014-06-12, 17
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo