‘t Is gebeurd! 5 jaar eerder dan voorspeld wordt China nog dit jaar ‘s werelds grootste economie

Vijf jaar eerder dan oorspronkelijk voorspeld zal China nog dit jaar de plaats van de Verenigde Staten innemen als ‘s werelds grootste economie. Dat blijkt uit cijfers van het International Comparison Programme (ICP) van de Wereldbank, die woensdag worden gepubliceerd, maar al door de Financial Times kon worden ingekeken.

De data worden beschouwd als de meest accurate inzake wat in verschillende landen met geld kan worden gekocht, de zogenaamde koopkrachtpariteit (KKP), die ook wel met de Engelse term “purchasing power parity” (PPP) wordt aangeduid. Het is een manier om de koopkracht van twee landen te vergelijken. Zo heeft een taxirit in Beijing een andere prijs dan een rit in Londen, maar gaat het wel om exact dezelfde dienst. De ICP-cijfers worden gebruikt door het IMF en andere privé- en overheidsinstellingen en zijn nu voor het eerst sinds 2005 geactualiseerd.

Dacht het ICP in 2005 nog dat de Chinese economie met 43 % minder dan de helft van de Amerikaanse was, dan werd dat in 2011 een eerste keer opgetrokken tot 87 %. Omdat het IMF de groei van de Chinese economie tussen 2011 en 2014 op 24% schat, terwijl de VS in dezelfde tijdspanne maar 7,6 % groeiden, wordt China dit jaar nog de grootste economie ter wereld.

De geactualiseerde cijfers veroorzaken vooral een revolutie in de opkomende economieën, met bijvoorbeeld India op plaats drie, komende van tien. De omvang van de Indiase economie is tussen 2005 en 2011 zo goed als verdubbeld van 19 % van de Amerikaanse economie tot 37 %. Ook Rusland, Brazilië, Indonesië en Mexico maken hun intrede in de top 12.

Japan en het Verenigd Koninkrijk gaan achteruit tegenover de VS, terwijl Duitsland lichtjes vooruitgaat en Italië stagneert. ‘s Werelds rijke landen zorgen nog altijd voor 50 % van het globale bbp, terwijl ze amper 17 % van de wereldbevolking huisvesten.

Het rapport somt ook de vier duurste landen ter wereld op. Dat zijn Zwitserland, Noorwegen, Bermuda en Australië. Aan de andere kant van het spectrum zijn de goedkoopste landen Egypte, Pakistan, Myanmar en Ethiopië.

Verwacht wordt dat het laatste ICP-rapport de discussie omtrent de controle van het IMF opnieuw zal doen oplaaien. Steeds meer landen verzetten zich tegen de machtsverhoudingen binnen dat orgaan, die niet langer de globale machtsbalans weerspiegelen.

‘t Is gebeurd! 5 jaar eerder dan voorspeld wordt China nog dit jaar ‘s werelds grootste economie. www.express.be, 2014-04-30. Geraadpleegd op 2014-04-30 via www.express.eb
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo