Laagste inflatie in vier jaar krikt competitiviteit op

De Bel­gi­sche in­fla­tie is in april ge­zakt tot 0,62 %, het laag­ste peil sinds eind 2009. Dat is een ge­volg van de btw-ver­la­ging op elek­tri­ci­teit, die de con­cur­ren­tie­kracht moet opkrikken.

De ver­la­ging van de btw op elek­tri­ci­teit – van 21 naar 6 % – heeft haar ef­fect niet ge­mist. Het in­dex­cij­fer van de con­sump­tie­prij­zen daal­de tus­sen maart en april met 0,31 punt tot 100,41 pun­ten. Daar­door ver­traag­de de in­fla­tie van 0,89 naar 0,62 %.

Het Fe­de­raal Plan­bu­reau had een veel ho­ge­re in­fla­tie van 1,07 % voor­speld. ‘De in­fla­tie is lager dan ver­wacht, omdat de me­tho­do­lo­gie is ver­an­derd’, zegt Lud­o­vic Dob­be­lae­re, inflatie­spe­ci­a­list van het Plan­bu­reau. ‘Prijs­schom­me­lin­gen van gas en elek­tri­ci­teit wor­den een maand snel­ler ver­re­kend dan vroe­ger. De im­pact op de in­fla­tie­voor­uit­zich­ten is be­perkt.’

De re­ge­ring-Di Rupo be­slis­te begin dit jaar elek­tri­ci­teit goed­ko­per te maken om de in­fla­tie druk­ken. De la­ge­re in­fla­tie leidt via het in­dexe­rings­me­cha­nis­me tot een tra­ge­re stij­ging van de loon­kos­ten en een ver­be­te­ring van de con­cur­ren­tie­kracht. Toch is de in­greep contro­ver­si­eel. Eco­no­men zeg­gen dat een las­ten­ver­la­ging een be­te­re ma­nier is om de concurren­tie­kracht op te krik­ken. Ze mer­ken ook op dat de re­ge­ring geen maat­re­ge­len nam om de ne­ga­tie­ve im­pact op de be­gro­tin­gen vanaf 2015 te com­pen­se­ren.

De btw-ver­la­ging heeft tot ge­volg dat de vol­gen­de over­schrij­ding van de spi­lin­dex pas in de­cem­ber 2014 plaats­vindt in plaats van in juni. Daar­door wordt ook de in­dexe­ring met
2 % van de so­ci­a­le uit­ke­rin­gen en de amb­te­na­ren­lo­nen met zes maan­den uit­ge­steld, respec­tie­ve­lijk tot ja­nu­a­ri en fe­bru­a­ri 2015.

De im­pact op de loon­in­dexe­ring in de privésec­tor ver­schilt van sec­tor tot sec­tor. In de tech­no­lo­gi­sche in­du­strie, waar de jaar­lijk­se in­dexe­ring in juli ge­beurt, zal de aan­pas­sing dit jaar min­der dan 1 pro­cent be­dra­gen, zegt sec­tor­fe­de­ra­tie Ago­ria. De 400 000 bedienden van het Aan­vul­lend Na­ti­o­naal Pa­ri­tair Comité voor Be­dien­den zul­len vol­gens de jongste in­fla­tie­voor­uit­zich­ten van het Plan­bu­reau begin 2015 een in­dexe­ring van 0,9 % krij­gen.

De lage in­fla­tie in de eu­ro­zo­ne heeft de jong­ste maan­den de angst voor de­fla­tie doen toe­ne­men. Een al­ge­me­ne da­ling van de prij­zen is ge­vaar­lijk, omdat ge­zin­nen con­sump­tie-uitga­ven kun­nen uit­stel­len en schuld­af­bouw moei­lij­ker wordt.

Het ri­si­co van de­fla­tie in België is re­la­tief be­perkt. De lage in­fla­tie is meer dan in an­de­re eu­ro­lan­den een ge­volg van de da­len­de ener­gie­prij­zen. Ener­gie­pro­duc­ten wer­den het jongste jaar 7 % goed­ko­per. De in­fla­tie zon­der ener­gie ver­snel­de in april tot 1,75 %, tegenover 1,45 % in maart.

Ago­ria merkt op dat voor­al dien­sten duur­der wor­den. ‘Ze zijn jaar op jaar met 3 % gestegen. Dit is voor­al het ge­volg van onze ge­woon­te om de prij­zen en lonen elk jaar automa­tisch te in­dexe­ren.’

IMG_1641

VERVENNE, W. Laagste inflatie in vier jaar krikt competitiviteit op. De Tijd, 2014-04-30, 5.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo