Uw iPhone staat voor ingrijpende veranderingen

Door nieuwe Europese regels kunnen gebruikers van een iPhone of een ander Apple- toestel voortaan software buiten de appwinkel van de Amerikaanse techreus downloaden. Wat wijzigt nog?

Apple brengt deze maand zijn besturingssysteem iOS 17.4 voor de iPhone uit. Uiterlijk op 6 maart moet de software beschikbaar zijn om in regel te blijven met de nieuwe Europese wetgeving.

In iOS 17.4 zitten enkele van de grootste veranderingen sinds Apple zijn smartphone op de markt bracht. Tot nog toe was het befaamde Apple-ecosysteem een strikt afgescheiden speeltuin waarin Apple de plak zwaaide. Onder druk van Europa komt daar verandering in, want de Digital Markets Act legt strengere eisen op om een hogere mate van concurrentie te garanderen.
Apple aanvaardt de nieuwe regels van de EU met lange tanden. Het bedrijf heeft al gewaarschuwd dat ‘nieuwe opties voor het verwerken van betalingen en het downloaden van apps op iOS ook nieuwe mogelijkheden bieden voor malware, fraude en oplichting, illegale en schadelijke inhoud en andere privacy- en veiligheidsbedreigingen.’
Wat zult u als consument of softwareontwikkelaar merken van de veranderingen?

Apps uit diverse softwarewinkels

Het opvallendste voor consumenten is wellicht dat het mogelijk wordt apps te downloaden uit andere softwarewinkels dan Apples eigen App Store. Op het concurrerende Android-besturingssysteem van Google bestond dat soort alternatieve downloadwinkels al langer – Amazon baat er eentje uit. Maar nu kunnen ook iPhone- gebruikers ervan gebruik-maken. Meer zelfs, elke softwareontwikkelaar die dat wil, kan een eigen winkel opzetten, al brengt dat kosten en kopzorgen mee.
Voor Apple is de nieuwe regel een financiële aderlating, omdat het in zijn eigen App Store stevige commissies van tot wel 30 procent kan aanrekenen. Bij elke app die in de App Store werd verkocht of bij elk abonnement dat in een iPhone-app werd afgesloten, rinkelde de kassa van het bedrijf.

Voor softwarebedrijven was het evenwel de enige manier om van iPhone-gebruikers betalingen voor hun producten te kunnen ontvangen. Maar het videospelbedrijf Epic Games haalde zijn megapopulaire game ‘Fortnite’ van de iPhone, terwijl Amazon besloot er geen digitale boeken voor te verkopen in zijn e-readerapp Kindle. Zij hadden geen zin de hoge commissies aan Apple af te dragen.

Epic heeft aangekondigd dat ‘Fortnite’ later dit jaar opnieuw te downloaden is via zijn eigen Epic Game Store. Bedrijven zullen daarnaast in hun app ook mogen adverteren naar links buiten de app. Streamz mag bijvoorbeeld een proefabonnement aanbieden via zijn site en dat wereldkundig maken in zijn app. Apple verbood dat tot nu toe.

Andere vergoeding voor ontwikkelaars

Om concurrerend te blijven komt Apple met lagere vergoedingen in zijn App Store, maar tegelijk introduceert het een core technology fee. Die houdt in dat ontwikkelaars Apple na een miljoen downloads een halve euro per bijkomende download of update moeten betalen. Daniel Ek, de CEO van Spotify noemde dat al onomwonden afpersing.
Dat het streamingbedrijf kritiek heeft op de nieuwe politiek hoeft niet te verbazen. Het zijn vooral apps met tientallen of honderden miljoenen gebruikers die hier in het vizier van Apple lopen. Al zegt Apple dat met de nieuwe regels 99 procent van de appontwikkelaars vanaf nu minder of hoogstens evenveel zal betalen, want de meerderheid van de apps haalt nooit een miljoen gebruikers.

Veiligheidscertificaat nodig

Apple zegt dat het alternatieve downloadwinkels tot nu toe verbood omdat het niet kon garanderen dat de daar aangeboden software niet vol virussen en malware zat. Nu dat soort winkels er toch komt, eist het bedrijf stevige voorwaarden voor beveiliging en fraudepreventie. En wellicht is dat geen slechte zaak.

Apps moeten vooraf aan Apple ter controle worden voorgelegd en hebben een certificaat nodig om op te starten. Gebruikers zullen expliciet moeten aanvinken dat ze software uit een alternatieve downloadwinkel willen installeren. Daarnaast is het niet mogelijk de apps te delen met familieleden, zoals dat vaak wel kan als ze in de officiële App Store werden gekocht. Maar of dat nog veel met veiligheid te maken heeft, is een andere vraag.

Niet alleen via Apple Pay betalen

Ook wat betalingen betreft, verandert een en ander. Betalingen moeten vanaf nu niet noodzakelijk meer via Apple afgehandeld worden, maar kunnen ook via andere providers en banken geregeld worden. Op die manier kunnen contactloze NFC-betalingen (near field communication, op korte afstand) uitgevoerd worden zonder Apple Pay of de Apple Wallet.
Banken kunnen die functie rechtstreeks in hun eigen apps integreren, al is nog niet duidelijk of Apple daarvoor dan betaald moet worden. Ook is niet duidelijk of er veel animo voor zal zijn.

Streaming games mogelijk

Samen met de introductie van nieuwe betaal- en distributieregels laat Apple nu ook game streaming toe op de iPhone. Dat bestond al langer voor videodiensten als Netflix, maar ook videogameproducenten kunnen er voortaan van gebruikmaken.
Wie tot nog toe op een iPhone bijvoorbeeld Xbox Game Pass of Nvidia Geforce Now wilde gebruiken, moest dat via een webbrowser doen. Dat werkte vaak een stuk minder vlot dan via een eigen app.

Webbrowser vrijer kiezen

Een andere grote nieuwigheid die iOS 17.4 meebrengt, is meer keuzevrijheid in de webbrowsers. Het was al mogelijk op een iPhone browsers als Chrome, Opera, Edge of Firefox te installeren, maar ze moesten allemaal dezelfde onderliggende ‘engine’ gebruiken: WebKit van Apple.

Met de standaard engines van pakweg Chrome of Firefox wordt het makkelijker om specifieke plug-ins (computerprogramma’s om de werking uit te breiden) te gebruiken voor die webbrowsers. Daarnaast zullen gebruikers bij het instellen van hun iPhone een keuzescherm voorgeschoteld krijgen waarin ze een alternatieve browser als standaard kunnen aanduiden.

PETITJEAN, Uw iPhone staat voor ingrijpende veranderingen. De Tijd, 2 januari 2024, 47.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo