Instant succes voor bijkomende flexi-jobs

Sinds begin dit jaar kunnen flexi-jobbers in twaalf nieuwe sectoren aan de slag en binnenkort komen daar ook nog onderwijs en kinderopvang bij. De uitbreiding van de flexi-jobs wordt enthousiast onthaald bij bedrijven en werknemers.De lijst van sectoren waar u als flexi-jobber aan de slag kunt, is sinds 1 januari met twaalf nieuwkomers aangevuld. U kunt nu ook belastingvrij bijverdienen in de verhuissector, bij begrafenisondernemingen, in rijscholen, bij vastgoedmakelaars, in de eventsector … Tot eind vorig jaar was flexi-werk slechts mogelijk in een klein aantal sectoren, met als belangrijkste de horeca en de detailhandel.

Acuut personeelsgebrek

Uit cijfers van de hr-dienstengroep Liantis blijkt dat veel werkgevers ook effectief van de extra mogelijkheden gebruikmaken. Liantis analyseerde de gegevens van bijna 2.000 werkgevers uit de nieuwe sectoren en stelt vast dat meer dan 1 op de 10 werkgevers (11,40 %) in januari al meteen op de kar sprong. Gemiddeld schakelden ze elk 2,9 flexi-jobbers in.

“Dat meteen 11,40 % van de werkgevers gebruikmaakt van het nieuwe statuut, toont aan hoe acuut het personeelsgebrek is in bepaalde sectoren”, zegt Matthias Debruyckere van Liantis. “De nieuwe wetgeving werd vorig jaar pas laat in december bekendgemaakt. We verwachten daarom dat er de komende maanden nog meer werkgevers zullen volgen. In de sectoren die vorig jaar al met flexi’s mochten werken, maakte iets meer dan de helft van de werkgevers (50,74 %) gebruik van het systeem. Ze stelden gemiddeld elk 6,4 flexi-jobbers tewerk.”

De nieuwe wetgeving laat binnenkort ook flexi-jobs toe in drie geregionaliseerde sectoren: het onderwijs, de kinderopvang en de publieke sporten cultuursector. Maar het is nog wachten op een koninklijk besluit om de regeling te bekrachtigen. “De ontwerpteksten zijn klaar en liggen bij de Raad van State”, klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “Als de regeling deze maand in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd, gaat ze op 1 april van start.” Lukt dat niet, dan verschuift de startdatum automatisch naar 1 juli.

Flexi-jobbers voor de klas en in de crèche

In het onderwijs is het de bedoeling dat alle functies toegelaten zijn om met flexi-jobbers in te vullen. “Zeker ook het lesgeven”, zegt Michaël Devoldere, de woordvoerder van minister Weyts. “Daar zit het meeste potentieel. Personeelstekorten gaan vaak over beperkte opdrachten van een paar uur en niet over voltijdse aanstellingen.” Zo zouden bijvoorbeeld ook gepensioneerden nog een paar uurtjes kunnen lesgeven zonder daarvoor fiscaal bestraft te worden.

De Vlaamse crèches zullen in beperkte mate flexi-jobbers kunnen inzetten om kinderen op te vangen. ‘Dat is maximaal toegelaten voor 20 % van het totale arbeidsvolume”, verduidelijkt Matthias Debruyckere van Liantis. “Wat niet kan, is dat flexi-jobbers de job van een verpleegkundige invullen, of van een andere professional in de gezondheidszorg.”

Wie mag werken als flexi-jobber?

De basisvoorwaarde om te kunnen flexi-werken, is ongewijzigd gebleven: u moet minstens vier vijfde aan het werk zijn (als bediende, arbeider of ambtenaar) of gepensioneerd zijn. De nieuwe wetgeving voegt daar enkele bijkomende voorwaarden aan toe: schakelt u over van een voltijdse job naar een viervijfdebaan, dan moet u een half jaar wachten om te kunnen flexi-werken; het is ook niet meer mogelijk om te flexi-jobben in een bedrijf waar u vast werkt (of in een bedrijf uit dezelfde groep), behalve als u er werkt met een interimcontract. Starten met een flexi-job en daarna overstappen naar een vast contract mag ook.

Flexi-jobbers hebben sinds dit jaar minstens recht op hetzelfde loon als hun ‘vaste’ collega’s met dezelfde functie. Dat geldt ook voor de flexi’s in het onderwijs. Alleen in de horeca blijft een specifiek flexi-loon van toepassing, van minimaal 12,05 euro per uur. Sinds dit jaar is er ook een maximum uurloon voor flexi’s: 150 % van het basisloon.

De nieuwe maatregel vertaalt zich meteen in hogere lonen, wijst de analyse door Liantis uit. “Gemiddeld verdienen de flexi-jobbers in de nieuwe sectoren 15,1 euro per uur”, zegt Matthias Debruyckere. “Dat is beduidend meer dan in 2023. Vorig jaar verdienden flexi-jobbers gemiddeld 13 euro per uur.”

Hoeveel mag u bijverdienen met een flexi-job?

Sinds dit jaar is het jaarloon van de flexi-jobbers begrensd. De fiscale vrijstelling geldt nu nog tot maximaal 12.000 euro per jaar. Alle inkomsten daarboven worden belast. Voor gepensioneerden is dat fiscaal plafond niet van toepassing. Opgelet: gepensioneerden jonger dan 65 moeten wel rekening houden met de grenzen voor toegelaten beroepsinkomsten; verdienen ze te veel, dan verliezen ze (een stuk van) hun pensioen.

Voor de meeste flexi-jobbers is die inkomstengrens ruim voldoende. Volgens hrdienstverlener Partena Professional presteerde de mediane flexi-jobber vorig jaar 114 uur. Tegen het gemiddelde uurloon voor een flexi-job leverde dat een jaarinkomen op van 1.721,4 euro. Er zijn wel grote variaties per sector. In het hotelwezen werkte de mediane flexi-kracht vorig jaar 98 uur, in de voedingssector was dat 275 uur.

DECEUNYNCK, F. Instant succes voor bijkomende flexi-jobs. De Standaard – Mijn Geld, 16 maart 2024, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo