De bitcoin is terug van weggeweest

Dat de bitcoin een blijvertje is, kun je wel stellen nu de cryptomunt in amper twee maanden opnieuw met 45 % geklommen is, tot 62.900 dollar. Daarmee sluipt de digitale munt opnieuw richting haar record van 69.000 dollar, bereikt in november 2021. Dat was de periode dat er een hype heerste voor alles wat naar crypto rook, aangestoken door ultralage rentes in de coronapandemie. In eurotermen bereikte de bitcoin deze week zelfs een absoluut record (58.000 euro) , aangezien de euro nu een goede 10 % duurder is tegenover de dollar in 2021.

De oorlog in Oekraïne en een galopperende inflatie maakten een einde aan de cryptopret. De waarde van de belangrijkste cryptomunten zakte met een factor drie tot vier in waarde. Cryptomunten leken helemaal passé. Ze doorstonden niet hun belofte waarvoor ze gecreëerd werden: dat ze de ultieme verzekering vormen tegen groot onheil of hyperinflatie. Integendeel: een eerste stevige windstoot deed hun waarde kelderen.

Vorig jaar keerde het tij. Digitale munten zoals bitcoin maar ook ethereum gingen fors de hoogte in. Dat heeft met een belangrijke reden te maken: de toelating om cryptomunten te kopen via exchange traded funds (ETF’s). Hierdoor is het veel makkelijker geworden om een bitcoin te kopen. Een ETF is een handig middel om de koersevolutie van een actief te volgen zonder dat je het zelf moet aankopen, omdat het te omslachtig of moeilijk is. Zoals bijvoorbeeld een ETF op goud. Je kunt moeilijk zelf een klompje goud kopen, thuis opslaan en vlot opnieuw verkopen. Voor een bitcoin geldt hetzelfde: je moet al goed onderlegd zijn in software om zo’n munt aan te kopen. Een ETF doet dat onderliggende werk voor jou en koopt rechtstreeks of onrechtstreeks (bijvoorbeeld via futures) het actief, waarbij een ETF even vlot aan te kopen is als een aandeel of obligatie.

Die ETF’s op bitcoin zijn een succes, wat op zijn beurt het succes nog meer voedt. De instroom in ETF-fondsen neemt elke dag toe. In januari, in het begin van de

lancering van de bitcoin ETF, vloeide zo’n 1 miljard dollar per dag naar zulke fondsen. Deze week ging het om liefst 7,7 miljard dollar. Het probleem is dat er te weinig bitcoins bij komen per dag – 900 nieuwe bitcoins per dag worden er nog gemijnd. Het gevolg is dat er veel geld stroomt naar een te beperkt aantal nieuwe bitcoins, waardoor de prijs stijgt. Die prijsstijging lokt opnieuw weer meer geld naar ETF’s, waardoor de prijs verder omhooggedreven wordt.
Hoe lang dat blijft duren is heel moeilijk te voorspellen, omdat je niet echt economische parameters hebt om een onderbouwde waarde op de bitcoin te plakken. Het blijft dus een gok. Toch gaat bitcoin niet snel verdwijnen. De grote kritiek was dat cryptomunten geen digitaal goud zijn, omdat je makkelijk een algoritme voor een nieuwe digitale munt kunt maken. Vandaag bitcoin, morgen dogecoin en overmorgen tether: de ene munt verdringt dan de andere. Bitcoin ontsnapt daaraan, want vijftien jaar na zijn creatie is en blijft hij de belangrijkste digitale munt. Waardoor de bitcoin toch een beetje op digitaal goud lijkt.

DECOCK, S. De bitcoin is terug van weggeweest. De Standaard, 1 maart 2024, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo