Proximus wordt nogmaals duurder, toch kunt u besparen

In januari verhoogt Proximus zijn tarieven nog maar eens, pas een half jaar na de laatste prijsstijging. Vreemd, net nu de inflatie de goede richting opgaat. Waarom is dat per se nodig en wat kunt u zelf doen om zulke hoge tarieven te vermijden?

1. Hoe komt het dat Proximus zijn prijzen alweer verhoogt?

Normaal gezien verhoogt Proximus jaarlijks één keer zijn tarieven, in januari. Maar in 2023 was er ook in juli al een prijsverhoging van verschillende producten en pakketten. Dat zijn dus drie prijsverhogingen in amper één jaar tijd. “En dat is nogal wrang”, zegt Lise Clays, woordvoerder van Testaankoop. “Bovendien werden een aantal oudere pakketformules geschrapt, waardoor sommigen noodgedwongen moesten overstappen. Daar hing vaak ook een hoger prijskaartje aan vast.”

Ook het goedkoopste reguliere internetaanbod stijgt van 25 naar 28 euro, in één klap komt er dus 12 % bij. Vanaf maart wordt wel het sociaal tarief van 19 euro ingevoerd. “Zo maakt Proximus de kloof met wie net buiten de voorwaarden van het sociaal tarief valt groter”, zegt Clays. “Zij zullen 9 euro per maand meer moeten betalen dan wie het wel kan genieten.”

Proximus zelf geeft aan dat deze prijsstijging absoluut noodzakelijk is omwille van “de aanhoudende inflatie, die druk blijft uitoefenen op onze kosten, zowel op het gebied van lonen als technologische apparatuur”. Vreemd, net nu de inflatie stilaan onder controle lijkt te raken: volgens de laatste cijfers van Statbel bedroeg ze in oktober nog maar 0,36 %. Het is wel zo dat Proximus volop bezig is met de uitrol van glasvezel, wat aanzienlijke investeringen vraagt.

Proximus is trouwens niet de enige die zijn tarieven verhoogd heeft, ook Telenet heeft in juni dit jaar al een prijsstijging van 6 % doorgevoerd.

2. Betalen wij veel meer dan in de rest van Europa?

Voor vast internet en voor combipakketten behoren wij sowieso tot de duurste van Europa, samen met landen als Portugal, Kroatië en Ierland. Zelfs voor de pakketten met een kleinere downloadlimiet – in veel landen bestaan er overigens geen limieten meer – en een lagere snelheid moet je in België nog veel geld neertellen. “Dat heeft heel veel te maken met de beperkte concurrentie in ons land”, zegt Clays. “Hier heb je maar drie spelers – Proximus, Telenet en Orange – die vast internet aanbieden. Dan krijg je niet zoveel druk op de prijzen.”

België is dan ook een kleine markt, waar het veel investeringen vergt om toe te treden. In Frankrijk heb je meteen 60 miljoen potentiële klanten, hier zijn dat er maar 11 miljoen. Daar komt nog bij dat de regels die opgelegd worden door het BIPT redelijk streng zijn. Allemaal hinderpalen voor nieuwe spelers. Volgend jaar komt er met het Roemeense DIGI Belgium/Citymesh wel een vierde volwaardige speler bij. Momenteel zijn er nog geen tarieven bekend. De verwachting bij Testaankoop is dat het niet meteen zal leiden tot een prijsdaling, maar wel tot een consolidatie. Clays: “Als er toch een daling zou komen, dan zullen we de champagne laten knallen. Maar ik denk dat we die in de frigo mogen laten.”

Dat concurrentie werkt, zien we op de markt van het mobiele internet. Daar zijn er in België veel meer spelers en daar behoren we niet tot het pelotonnetje van de duurste landen. Je vindt ons daar terug in de middenmoot. Opvallend is dat Proximus (met Mobile Vikings en edpnet) en Orange (met hey! telecom) recent een aantal prijsvechters hebben overgenomen. Wat zit daarachter? Clays: “Ik ken hun strategie niet, maar het lijkt me de bedoeling om jongeren te lokken via goedkopere abonnementen met beperktere mogelijkheden om hen dan later makkelijk te laten overstappen naar de duurdere pakketten en producten.”

3. Hoe kunt u makkelijk geld besparen op uw telecomfactuur?

Via een aantal simpele principes. Eerst en vooral is het belangrijk om te checken welke diensten u allemaal in uw pakket heeft en in hoeverre u die ook echt gebruikt. We geven een aantal concrete voorbeelden. Heel vaak betaalt u nog voor digitale tv, waarvan het bedrag al snel kan oplopen. Tegenwoordig hebben velen al besloten om dat buiten te gooien en gewoon te kijken via de apps van VRT, VTM, Vier, Netflix, Prime… Of als u zover niet wilt gaan, kunt u wel al die digibox aan de kant zetten en Telenet of Proximus TV bekijken via de app. Dat kan u toch ook al een paar tientallen euro’s per jaar opleveren.

Voor vast internet kunt u er best eens over nadenken of u wel een ongelimiteerd pakket of fiber nodig heeft. “Zeker als de kinderen de deur uit zijn, kan het zijn dat u genoeg heeft aan 200 gigabyte per maand”, zegt Clays. “Fiber is voor de meesten sowieso geen must. Dat is vooral nuttig voor fervente gamers, die met twee of drie tegelijk spelletjes spelen, of voor bedrijven.”

Nadat u die oefening gemaakt heeft, kunt u best de verschillende providers en formules met elkaar vergelijken. Het BIPT heeft hiervoor een zeer gebruiksvriendelijke website ontwikkeld: www.bestetarief.be. U kunt daar simpelweg uw bestaande abonnement automatisch laten invullen en u krijgt daarna een overzicht van vergelijkbare pakketten of diensten. Of u kunt alles gewoon naar eigen wens aanduiden. Alle providers zijn verplicht om dit overzicht up to date te houden met hun formules. Zo weet u dat u altijd de meest recente informatie krijgt. Tot slot kunt u op een eenvoudige manier – en gratis! – de switch maken naar een andere provider. Net zoals bij uw energieleverancier, dus.

THIJSKENS, D. Proximus wordt nogmaals duurder, toch kunt u besparen. De Morgen, 3 november 2023, 6.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo