Belgische economie groeit veel meer dan verwacht

De economische activiteit in België is in het derde kwartaal met 0,50 % gestegen. De relatief hoge groei is vooral te danken aan de toename van de koopkracht en de consumptie.

De essentie

• De Belgische economie is in het derde kwartaal met 0,50 % gegroeid. Dat is meer dan verwacht en meer dan in de buurlanden.
• Dat is vooral te danken aan de consumptie van de gezinnen. Die profiteren van de stijging van de koopkracht dankzij de auto-matische loonindexering.
• Voor het vierde kwartaal en het eerste van 2024 wordt een vertraging voorspeld.

Belgische economie

De Belgische economie presteerde in de zomer veel beter dan voorzien, blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. De economische activiteit groeide in het derde kwartaal met 0,50 % na een groei met 0,30 % in het tweede kwartaal. De grootbanken hadden maar 0,10 of 0,20 % groei voorspeld.

De dienstensector was met een groei van 0,80 % de belangrijkste motor van de economische groei. In de bouw steeg de toegevoegde waarde met 0,60 %, maar in de industrie kromp ze met 0,60 %.

Consumptie gezinnen

‘De economie verrast ons keer op keer, want we verwachten al het hele jaar een vertraging’, zegt Véronique Goossens, de hoofdeconome van de bank Belfius. ‘De meevaller is te danken aan het consumentenvertrouwen, dat in 2023 stelselmatig is verbeterd en nu hoger is dan het langetermijngemiddelde. Daarvoor zijn twee redenen. De economie creëert nog altijd banen en de automatische loonindexering beschermt de koopkracht. Ook het expansieve begrotingsbeleid ondersteunt de economie.’

ING-econoom Philippe Ledent sluit zich daarbij aan. ‘De Nationale Bank voorspelde in juni dat de koopkracht dit jaar met 3,60 % zal stijgen. Dat is de enige verklaring voor de sterke groei.’

Ledent merkt wel op dat de activiteit van de industrie al voor het vierde kwartaal op rij daalt. ‘De industrie heeft het wereldwijd moeilijk door de zwakke vraag en de afbouw van de voorraden.’ Hij wijst ook op een divergentie tussen het ondernemersvertrouwen en de toegevoegde waarde. In de diensten aan bedrijven en in de bouw is het ondernemersvertrouwen gedaald.’ Verscheidene indicatoren geven aan dat de rentestijging een negatieve impact heeft op de bouwsector.

De economische groei in ons land ligt aanzienlijk hoger dan in de andere Europese landen die al groeicijfers hebben gepubliceerd.De Duitse economie kromp met 0,10 %, de Spaanse economie groeide met 0,30 %.

‘De koopkracht gaat er fors op vooruit in vergelijking met andere landen’, zegt Goossens. België is een van de weinige landen waar een automatische loonindexering bestaat. Daardoor stijgen de lonen sneller dan in de buurlanden. De keerzijde van de medaille is dat de concurrentiekracht van de ondernemingen verslechtert. ING verwacht dat de economische activiteit in 2023 met 1,40 % stijgt in België en met slechts 0,50 % in de eurozone.

Vooruitzichten

De vooruitzichten zijn minder goed. Ledent verwacht voor de Belgische economie een nulgroei in het vierde kwartaal en in het eerste kwartaal van volgend jaar. Dat is vooral te wijten aan de verslechtering van de internationale omgeving. ING voorspelt dat de Europese economie in het vierde kwartaal en in het eerste kwartaal van volgend jaar licht krimpt. Daardoor zal de groei over heel 2024 dalen naar 0,70 % in België en 0,30 % in de eurozone.

Ook Belfius verwacht dat België in 2024 opnieuw een hogere groei boekt dan de eurozone. De Belgische economie houdt doorgaans beter stand bij een neergaande fase van de conjunctuur, maar ze groeit vaak trager dan andere economieën bij een economisch herstel. Goossens verwijst naar de grotere stabiliserende rol van de overheid in ons land.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is minder optimistisch dan ING en Belfius. De internationale instelling voorspelde enkele weken geleden dat de groei van de Belgische economie in 2024 onder het Europese gemiddelde zal dalen.

VERVENNE, W. Belgische economie groeit veel meer dan verwacht. De Tijd, 31 oktober 2023, 3.

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo