Europa beboet kartel van farmabedrijven

De Europese Commissie heeft voor in totaal 13,4 miljoen euro boetes uitgedeeld aan vijf farmabedrijven die zich aan kartelvorming bezondigd hebben. Zij maakten prijs- en marktafspraken over een ingrediënt van Buscopan, een bekend geneesmiddel tegen buikkrampen, en al zijn generische varianten.

Het kartel bestond uit zes bedrijven: Alkaloids of Australia, Alkaloids Corporati- on, Boehringer, Linnea, Transo-Pharm en C2 Pharma. Dat laatste bedrijf ontsnapt aan een boete omdat het de Commissie had ingelicht over de onderlinge afspraken. Het kartel sprak minimumprijzen af voor verdelers en fabrikanten en deelde gevoelige commerciële informatie.

Het is de eerste keer dat de Commissie een boete uitdeelt voor prijsafspraken in de farmasector, meldt de bevoegde Europese commissaris Didier Reynders (MR). Wel beboette Brussel al eerder farmabedrijven voor afspraken die niet strookten met de mededingingsregels. Zo legde de Commissie net na de eeuwwisseling een sanctie van bijna 800 miljoen euro op aan Europese farmabedrijven, waaronder het Belgische Solvay, voor onwettige afspraken over de verdeling van de vitamine- markt. En in 2014 werd een bedrag van ruim 400 miljoen euro opgelegd aan far- mabedrijven voor verboden afspraken over bloeddrukmedicijnen.

Europa beboet kartel van farmabedrijven. De Standaard, 20 oktober 2023, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo