Denkt u aan een flexi-job? Dan moet u dit weten

Werknemers met een flexi-job worden voortaan beter betaald en wie van een voltijdse baan naar een 4/5de overstapt, kan een half jaar niet flexi- jobben.

Het is dé trofee waar de liberalen na de jongste begrotingsopmaak mee uitpakken. Er komen twaalf sectoren bij waar met flexi-jobbers kan gewerkt worden. Maar tegelijk zijn op vraag van de socialisten duidelijker grenzen gesteld aan het systeem zelf, vooral om te voorkomen dat de flexi-job in de plaats zou komen van reguliere arbeid.

1Waar kan ik aan de slag in een flexi-job?

Het systeem wordt uitgebreid met twaalf sectoren, gaande van onderwijs en kinderopvang, tot de verhuis- en begrafenissector. Voor de publieke sectoren zoals het onderwijs en kinderopvang is het aan de regio’s om te beslissen of ze het systeem activeren. Vlaanderen is daarvoor vragende partij. Voor de private sectoren komt er een opt-insysteem en een opt-outsysteem. Met andere woorden, als alle vakbonden en werkgevers van een bepaalde sector het eens worden om het systeem in hun sector in te voeren of af te voeren, dan kan dat. Het kan dus verder uitgebreid of ingekrompen worden zonder politieke tussenkomst. Maar de kans daarop is eerder gering aangezien vakbonden tegen het systeem zijn en de werkgevers het meestal genegen zijn.

2Wat is voor mij het voordeel van een flexi-job?

U betaalt geen belastingen of sociale bijdragen op wat u verdient met uw flexi-job, bruto is netto. Er is ook geen risico om met de rest van het loon of pensioen in een hogere belastingschijf te belanden, want het flexiloon moet niet aangegeven worden in de belastingbrief. Tenminste, en dat is nieuw, als u met uw flexi-job niet meer dan 12.000 euro per jaar verdient. Voor vervroegd gepensioneerden ligt dat plafond op 7.190 per jaar. De werkgever betaalt wel een werkgeversbijdrage van 28 procent op uw loon.

3 Wanneer kan ik in een flexi-job stappen?

Om in een flexi-job aan de slag te gaan, moet u gepensioneerd zijn of minstens 4/5de werken. Maar als u overschakelt van een voltijdse baan naar een 4/5de tewerkstelling, zal u voortaan een half jaar moeten wachten vooraleer u als flexi- jobber aan de slag kunt. Het is ook niet meer mogelijk om werknemer en flexi- jobber te zijn bij met elkaar verbonden ondernemingen. Een cafébaas met verschillende zaken zal een personeelslid niet 4/5de kunnen inschrijven in één café en diezelfde werknemer inschrijven als flexi-jobber in een andere zaak van hem.

4Hoeveel kan ik verdienen met een flexi-job?

Als flexi-jobber zal u iets meer kunnen verdienen. Voortaan zijn de barema’s van de sector waarin u werkt van toepassing als minimum, en niet langer het minimumloon. Voor de horeca – de sector met de meeste flexi-jobbers – is daar een uitzondering op gemaakt. Het vastgelegde minimumloon voor een flexi-jobber in de horeca is vandaag 11,81 euro per uur.
De regering-De Croo heeft er dus voor gekozen om de horeca wat te ontzien omdat ze de sector niet plotsklaps voor een kostenstijging wil plaatsen. De horecasector was de eerste waar het systeem van flexi-jobs werd toegepast, op het ogenblik dat de witte kassa werd ingevoerd. De sociale partners kunnen er uiteraard altijd voor kiezen om ook in deze sector een hoger loon toe te passen.

VANSCHOUBROEK, C. Denkt u aan een flexi-job? Dan moet u dit weten. De Standaard, 13 oktober 2023, 11.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo