Meer arbeidsmigranten vinden weg naar Belgische markt

Vergunningen om in België te mogen werken worden almaar vaker aangevraagd voor de invulling van knelpuntberoepen.

In 2022 kende België 8.098 visa voor ‘lang verblijf om beroepsredenen’ toe aan onderdanen uit derde landen. Ze zijn vooral afkomstig uit India (23 %), Turkije (15 %), Marokko (6 %) en Tunesië (5 %). Het gaat om een forse stijging van 46 % in vergelijking met het jaar voordien. De cijfers komen uit het jaarrapport van het federaal migratiecentrum Myria.

De Dienst Vreemdelingenzaken kende in 2022 fors meer ‘gecombineerde vergunningen’ toe. Buitenlandse werknemers die meer dan 90 dagen in België willen werken, moeten over zo’n vergunning beschikken. Wordt die goedgekeurd, dan mag de werknemer alleen werken voor de werkgever die de toelating heeft aangevraagd. Vorig jaar werden 19.724 vergunningen goedgekeurd, goed voor een stijging van 75 procent in vergelijking met 2021.

Opvallend is de grote toename van het aantal laag- en middengeschoolde werknemers. Vergunningen worden almaar vaker aangevraagd door arbeidskrachten die knelpuntberoepen invullen en door werknemers die onderworpen worden aan een arbeidsmarktonderzoek. Toekomstige werkgevers moeten via dat onderzoek aantonen dat het niet mogelijk is een geschikte werknemer te vinden op de lokale arbeidsmarkt.

Myria dringt aan op meer garanties voor arbeidsmigranten die hier aan de slag zijn en op het verder aanpakken van malafide werkgevers.
Verder meldt Myria in zijn rapport dat vorig jaar 214.062 mensen naar België werden gedetacheerd, een stijging van 7 % in vergelijking met 2021.

Meer arbeidsmigranten vinden weg naar Belgische markt. De Tijd, 26 juli 2023, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo