Inflatie daalt naar 5,6 procent

De inflatie in ons land is in april afgenomen van 6,70 naar 5,60 %. Hardnekkig dure voeding, goed voor meer dan de helft van de stijging van de levensduurte, doet het effect van de dalende energieprijzen deels teniet.

Nadat de Belgische inflatie in maart een lichte opflakkering heeft gekend, is de stijging van de levensduurte in april opnieuw beperkter. In april klokte de inflatie af op 5,60 %, tegenover 6,70 % de maand voordien, meldt het statistiekbureau Statbel. In februari bedroeg de inflatie 6,60 , in januari 8,10 %.

De verdere terugval van de energieprijzen is de belangrijkste verklaring voor die daling. Zonder energieproducten plafonneert de inflatie op 9 %, tegenover 9,30 % in maart. Het verklaart ook de beperkte daling van de kerninflatie van 8,60 naar 8,30 %. Dat cijfer houdt geen rekening met de prijsevolutie van energie en onbewerkte voedingsmiddelen, wel met bewerkte voeding en diensten.

De inflatie voor voeding komt in april uit op 16,60 , tegenover 17 % in maart. In april 2022 bedroeg de voedselinflatie nog 5,10 %. Het dure voedsel draagt voor meer dan de helft (3,19 procentpunten) bij aan de totale inflatie, terwijl het maar goed is voor een vijfde van de indexkorf. Energie draagt nog 2,4 procentpunten bij aan de totale inflatie.


‘De voedingscomponent is nu een van de belangrijkste aandrijvers van het inflatiecijfer’, zegt Peter Vanden Houte, de hoofdeconoom van ING België. ‘Door de oorlog in Oekraïne zijn de landbouwgrondstoffenprijzen fors gestegen. Bovendien is energie een belangrijke component in de productie van bewerkte voeding, waardoor de hoge energieprijzen met een beetje vertraging tot forse prijsstijgingen hebben geleid. Specifiek voor België speelt ook de loonindexering mee. Die vindt in de voedingsindustrie één keer per jaar plaats, in januari. Toen zijn de lonen met meer dan 10 % gestegen.’

Vanden Houte verwacht dat de piek stilaan achter ons ligt, onder meer omdat de grondstoffenprijzen flink zijn gedaald. ‘De inflatie voor voeding komt in april uit op 16,64 %. Dat is gigantisch, maar het is ook al een kleine daling tegenover maart. We hebben de bocht stilaan genomen. De prijzen zullen nog wel even hoog blijven, maar vooral in de tweede jaarhelft verwacht ik dat ze dalen.’

‘Ik vermoed dat de inflatie tegen het eind van het jaar rond 3 % zal schommelen, al is dat afhankelijk van hoe de energieprijzen evolueren. Rond de wintermaanden kunnen die weer stijgen.’

Net deze week waarschuwde de militaire inlichtingendienst ADIV voor de gevaren van een aanhoudende inflatie. In zijn eerste publieke jaarverslag wees hij erop dat die het ontstaan van protestbewegingen in de hand werkt, waarvan extremistische groeperingen, zowel links al rechts, zullen proberen gebruik te maken.

LAMBRECHT, P. Inflatie daalt naar 5,6 procent. De Tijd, 28 april 2023, 4.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo