Is het slim om loon om te zetten in een leasefiets of extra vakantie?

Een deel van uw loon omzetten in andere voordelen zoals een wagen of extra vakantiedagen klinkt aantrekkelijk, maar is het dat ook? Alles wat u moet weten over cafetariaplannen.

Misschien moet u binnenkort ook een cafetariaplan samenstellen. Daarmee kan een werknemer een deeltje van zijn loon omzetten in een extralegaal voordeel. De opties zijn uiteenlopend. Sommigen kiezen een fiets, anderen gaan voor een smartphone en nog anderen vinden extra vakantiedagen belangrijk. Werknemers verwachten die flexibiliteit almaar meer. Een op de drie is te vinden voor een flexibele invulling van het loon, blijkt uit onderzoek van de hr-dienstverlener SD Worx.
Over hoeveel werkgevers een cafetariaplan aanbieden, zijn geen cijfers. Sectorgenoot Acerta ziet wel een groeiende interesse. Sara Flipkens van SD Worx bevestigt de trend, al gaat het nog om ‘een minderheid van de werkgevers’.

‘Het blijft een investering voor het bedrijf omdat het een systeem moet implementeren waar de werknemer tussen de opties kan kiezen’, zegt Ellen Roelants, experte bij Acerta Consult. ‘Ook moeten bedrijven contracten afsluiten met bijvoorbeeld leasemaatschappijen. Dat brengt meer met zich mee dan op het eerste gezicht lijkt.’

Hoe werkt het?

Onder een cafetariaplan vallen alle vormen van flexibele verloning waarbij een werknemer een stukje van het loon zelf kan invullen. Dat kan gaan om een stuk van het brutoloon, de eindejaarspremie of een bonus. Vaak is er een vast keuzemoment aan verbonden, maar in sommige bedrijven kunt u op elk moment instappen.
‘Bij een cafetariaplan worden voordelen afgeschaft en omgezet naar een budget, met inbegrip van de werkgeverskosten. De werknemer kan vervolgens zelf keuzes maken binnen eenzelfde budget’, zegt Flipkens. Voor de werkgever blijven de totale kosten dus dezelfde.
Wil een werknemer een extra vakantiedag ‘kopen’, dan kan het zijn dat die duurder is dan bij een collega. ‘Het gaat voor iedere medewerker om een individuele berekening op basis van zijn loon’, voegt Roelants toe.

Welke producten kunt u kiezen en wat kiest u het best?

U hoeft niet per se iets uit het cafetariaplan te kiezen. U kunt opteren om het loon gewoon uitbetaald te krijgen. Er zijn heel wat opties om in een cafetariaplan op te nemen, maar weet dat niet elke werkgever elk product aanbiedt. Opties zijn een leasefiets, een leasewagen en een abonnement op het openbaar vervoer, maar ook multimedia zoals een smartphone of een tablet. Ook extra vakantiedagen en pensioensparen via het plan zijn vaak een mogelijkheid. Soms wordt zelfs een fitnessabonnement aangeboden.

Pensioensparen was in 2022 het populairste product volgens onderzoek van Acerta bij meer dan 15.000 werknemers. Zo’n 31,5 procent van de werknemers koos voor die optie. Wie via het cafetariaplan aan pensioensparen doet, moet eerst de betaling doen via de standaardmethode bij een bank, en moet dat dan aantonen aan zijn werkgever.

‘Wie zijn eindejaarspremie inzet om aan pensioensparen te doen, houdt makkelijk 100 euro netto meer over dan als hij die premie laat uitbetalen. Dat komt omdat de werkgever dan minder socialezekerheidsbijdragen moet betalen’, zegt Roelants.

Wordt het cafetariaplan geïndexeerd?

‘Als er een loonindexering is, kan het budget in het cafetariaplan ook geïndexeerd worden. Elke werkgever kan dat afzonderlijk beslissen’, klinkt het bij de experten.

Heeft het een invloed op uw pensioen?

Ja, het heeft een beperkt effect op uw pensioen. ‘Het effect is een combinatie van verschillende factoren’, zegt Flipkens. ‘Wie in 2022 meer dan 71.519,98 euro bruto verdiende, ondervindt geen effect. Wie daaronder zit, kan een beperkt effect ondervinden bij producten die niet onderworpen zijn aan socialezekerheidsbijdragen. Extra vakantiedagen dragen bij aan de opbouw van uw wettelijk pensioen. Maar kiest u een fiets waarop geen sociale bijdragen worden betaald, dan heeft dat een impact.’

‘Hoe zwaar die impact is, is voor elk product, elk inkomen en elke gezinssituatie anders. Voor een fiets die een werknemer met een gezin van twee kinderen en een inkomen van 3.000 euro bruto voor 1.200 euro per jaar leaset, zal u ongeveer 1 euro per maand pensioen verliezen, per jaar dat u die fiets leaset’, zegt Flipkens. ‘De impact op uw pensioen is bovendien afhankelijk van hoelang u met pensioen zal (mogen) zijn, maar vaak zal het effect minimaal zijn.’
100 euro brutoloonwordt 145 euro‘cafetariabudget’

Stel: u wilt 100 euro bruto van uw maandloon omzetten in een product uit het cafetariaplan. Hoeveel budget krijgt u daarvoor in het plan?

Ellen Roelants van Acerta: ‘Als je die 100 euro bruto zou laten uitbetalen, hou je daar als werknemer zo’n 43 euro netto van over (na 50% belastingen). Voor de werkgever hangt daar een totale kostprijs van 145 euro aan vast, rekening houdend met de loonkosten, het vakantiegeld en de eindejaarspremie. In een cafetariaplan kan je dan een leasefiets van 145 euro per maand kiezen, omdat je de loonkosten volledig omzet in een fiets.’

HEYVAERT, J. Is het slim om loon om te zetten in een leasefiets of extra vakantie? De Tijd, 4 februari 2023, 47.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo