Nog meer spelers in cryptowereld in gevaar

Het stof rond het faillissement van cryptobeurs FTX is nog niet eens gaan liggen, of er doemen al dikke onweerswolken op rond enkele andere spelers in de sector. Het gevaar op verdere besmetting is groot.

Het is steeds duidelijker dat de pijlsnelle ondergang van de ­populaire cryptobeurs FTX, waarbij in een week miljarden dollars in rook opgingen, ook andere onderdelen van de hoogst speculatieve cryptowereld heeft besmet.

Enkele dagen nadat het cryptoplatform Genesis bekendmaakte dat het minstens een miljard dollar aan vers kapitaal ­nodig heeft om de boel in de ­nabije toekomst draaiende te kunnen houden, maakt Bloomberg op ­basis van meerdere anonieme bronnen bekend dat die zoektocht allesbehalve van een leien dakje loopt. Potentiële investeerders zouden zelfs al door het management zijn gewaarschuwd dat een faillissement een reëel risico is.

De New Yorkse cryptomakelaar Genesis raakte zelf in nauwe schoentjes door het faillissement van FTX, doordat het zo’n 175 miljoen dollar heeft vaststaan op een account bij dat laatstgenoemde platform. Dat kapitaal staat sinds de ondergang van FTX geblokkeerd. Maar net door die ondergang van FTX proberen nu ook veel klanten van ­Genesis – dat eveneens als kredietplatform optrad, waarbij het als geldschieter cash dollars of virtuele valuta uitleende aan zijn klanten – hun uitstaande beleggingen bij Genesis te liquideren. De waarde van al die vorderingen samen overstijgt de waarde van het kapitaal dat Genesis nog in kas heeft. Vorige woensdag al bevroor het daarom ‘tijdelijk’ de terugbetalingen aan zijn klanten.

Bedeltocht bij concurrent

Intussen legde het management van Genesis volgens The Wall Street Journal contact met zowel de cryptobeurs Binance als met het New Yorkse investeringsfonds Apollo Global Management, met de vraag of zij geen miljoenen vers kapitaal in hun ­vehikel willen pompen. Vooral de gang naar Binance, de grootste cryptobeurs ter wereld, is opmerkelijk. Net die beurs speelde een erg onverkwikkelijke rol in de ­ondergang van FTX, door tien ­dagen geleden eerst een overnamevoorstel te doen, en dat vrijwel meteen weer in te trekken.

Ook nu besloot Binance niet met een reddingsboei in de vorm van vele tientallen miljoenen dollars over de brug te komen, volgens The Wall Street Journal uit vrees voor een ‘belangenconflict’. Apollo Global Management reageerde tegen Reuters niet op vragen over een mogelijke geldinjectie. In een geschreven verklaring aan datzelfde persbureau zegt Genesis alleen dat het doel blijft ‘een oplossing te vinden voor de huidige situatie, zonder een faillissement te moeten aanvragen’.

Het is er Genesis terecht veel aan genegen de rust in de tent proberen te bewaren. Een eventueel faillissement van het platform zou de heersende malaise in de cryptosector alleen maar verder vergroten. Onder de klanten van Genesis bevinden zich opnieuw enkele grote spelers in de sector, die op hun beurt kunnen meegesleurd worden in de ondergang.

Zo had ook Gemini, het cryptoplatform van de tweelingbroers Tyler en Cameron Winklevoss, ­tegoeden van hun klanten uitstaan bij Genesis. In ruil beloofden de Winklevoss-broers hun een interestvoet van 8 procent. Vorige week had het duo geen ­andere optie dan hun klanten mee te delen dat ook zij voorlopig niet worden terugbetaald.

En ook bij BlockFi, nog een platform dat als geldschieter virtuele munten uitleent, staan alle lichten op alarmfase rood. BlockFi werd afgelopen zomer nog ­gered door FTX, met de belofte van 400 miljoen dollar aan krediet. Dat financieel infuus werd van de ene dag op de andere doorgeknipt, waardoor ook BlockFi vorige week alle geldopnames van klanten heeft ‘bevroren’. ‘Iedereen houdt nu de adem in, in afwachting van de volgende die omvalt’, zegt de Amerikaanse vermogensbeheerder Gregory d’Incelli tegen Bloomberg. ‘Heel wat spelers in de cryptowereld zijn momenteel zwaar gehavend.’

VAN MAELE, P. Nog meer spelers in cryptowereld in gevaar. De Standaard, 23 november 2022, 17.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo