Cryptocrash blijft duren: megafusie na nieuwe paniekgolf sust markt niet

Een gedwongen megafusie tussen ’s werelds grootste beurs Binance en rivaal FTX moet de zoveelste paniekgolf in de wankele cryptosector tot staan brengen. Beleggers zijn er niet gerust op en sturen de cryptokoersen almaar lager.

Een Twitterrel tussen twee cryptomiljardairs, gevolgd door liquiditeitsproblemen en een bankrun. Koersen van meerdere cryptomunten die kelderen. En uiteindelijk een megafusie die de machtsverhoudingen in het wereldje drastisch dreigt te veranderen. Voor wie er nog aan twijfelt: de storm die de voorbije dagen door de cryptomarkt raasde, is van ongeziene omvang en doet volgens sommigen denken aan de bankencrisis van 2008.

Hoofdspeler in dit financiële drama is niet Lehman Brothers, maar de noodlijdende cryptobeurs FTX, die in korte tijd in grote liquiditeitsproblemen was geraakt en daardoor op omvallen leek te staan. Klanten haalden massaal hun geld en cryptomunten weg bij FTX, waardoor de ceo, miljardair Sam Bankman-Fried, zich genoodzaakt zag om hulp te vragen aan rivaal Binance om een faillissement te vermijden.

Agressieve tweet

Pikant detail: het was de ceo-miljardair van datzelfde Binance, de Chinese Canadees Changpeng Zhao, die zondag met een agressieve tweet de rollercoaster mee in gang had gezet. Toen de eerste geruchten over de problemen bij FTX de kop opstaken, kondigde Zhao (die zeven miljoen Twitter-volgers heeft) koudweg aan al zijn FTX-tokens te verkopen, op dat moment goed voor een totale waarde van 2,1 miljard dollar. Een aankondiging die extra paniek zaaide en de koers van de FTX-tokens, (die officieel FTT’s heten) liefst 75 % aan waarde deed verliezen. Dat duwde de cryptobeurs nog dieper.

Om de verkoopgolf te stuiten zag Bankman-Fried – die eerst nog de geruchten op Twitter had ontkend – uiteindelijk geen andere uitweg dan zich te laten overnemen door zijn grote rivaal Binance, die daarmee zijn marktpositie fors kan vergroten. Binance, dat dagelijks tientallen miljarden aan transacties verwerkt, is al met afstand de grootste cryptobeurs. Nu het met FTX de nummer vijf opslokt, kan geen enkele beurs zich ook maar enigszins meten met het cryptoplatform van Zhao.

Dat is op voorwaarde dat de spectaculaire overname doorgaat. Tussen beide cryptobeurzen is voorlopig slechts een niet-bindende overeenkomst gesloten, waarvan nog niet alle details bekend zijn. In afwachting heeft Zhao een onderzoek aangekondigd naar de financiële boekhouding van FTX en benadrukte hij dat Binance zich nog op elk moment uit de deal kan terugtrekken.

Die onzekerheid zond woensdag een nieuwe angstgolf door de cryptomarkt. In 24 uur verdampte 180 miljard dollar aan (virtuele) waarde. Bitcoin verloor 15 % in twee dagen, waardoor de munt zelfs even onder de 17.500 dollar zakte. Ook tokens als ether, polkadot en avalanche slikten nieuwe opdoffers.

Beleggers vrezen dat er nog meer lijken uit de kast vallen in de weinig gereglementeerde cryptowereld. Eerder dit jaar zagen cryptobeleggers al de stablecoin TerraUSD imploderen en de cryptobank Celsius flirten met het bankroet, waardoor honderdduizenden klanten hun spaargeld dreigen te verliezen.

Lange tijd leek er nochtans niks aan de hand. Toen de cryptomarkt boomde, klom de Bitcoin naar ruim 60.000 dollar. Maar toen eind vorig jaar het sentiment keerde, gingen vele honderden miljarden in rook op. Tegenover de piek van 3.000 miljard dollar is de crypto­markt inmiddels ruim twee derde van haar waarde verloren. Dat is deels omdat de stijgende rente beleggen in crypto’s minder aantrekkelijk maakt, en de koersen fors daalden. Het komt ook doordat veel spelers te weinig onderpand opzijzetten en elkaar geld leenden zonder de risico’s goed af te dekken, waardoor ze elkaar meesleepten in hun ondergang.

Toeval of niet, net Bankman-Fried wierp zich dit jaar daarbij vaak op als redder in nood, door meerdere wankelende crypto­bedrijven op te kopen of noodleningen te verstrekken. Daardoor wekte de FTX-topman de indruk dat zijn cryptobedrijf wél nog gezond was. Dat net dat soort ‘geloofwaardige’ grote speler nu gered moet worden, geeft de toch al gedeukte reputatie van de cryptowereld nog een extra dreun. De roep om de duistere cryptomarkten strenger te reguleren dreigt daardoor alleen maar toe te nemen.

TANGHE, N. Cryptocrash blijft duren: megafusie na nieuwe paniekgolf sust markt niet. De Standaard, 10 november 2022, 24.

Lees ook Cryptoreuzen krijgen beleggers niet gesust

 

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo