Onstuitbare inflatie voedt recessievrees

De inflatie is in september naar 11,27 procent gestegen. Dat is het hoogste peil in bijna een halve eeuw.

We moeten terug naar 1975 om nog een maand te vinden waarin de Belgische inflatie hoger was dan in september van dit jaar. Toen werd in augustus het peil van 11,42 % bereikt. Vorige maand strandde de inflatie nog op een fractie van de 10 procentgrens, maar die kaap wordt nu ruimschoots gerond. ­Volgens de Europese definitie ging het in september zelfs om 12 %.

De energieprijzen zijn nu ­gemiddeld 60 % hoger dan een jaar geleden. Voor gas gaat het om 135 %, een ruime ver­dubbeling dus. De bijdrage van de energieproducten aan de alge­mene inflatie is in september opnieuw gestegen, terwijl die de afgelopen maanden juist wat lager lag dan in de eerste jaarhelft. Energie is nu goed voor bijna de helft van de totale inflatie, terwijl dat afgelopen ­zomer ongeveer 40 % was.


Tegelijk gaat ook de prijs van voeding crescendo. De voedingsinflatie bereikte een niveau van 10,40 %. Naast energieproducten komen de voedings­producten daardoor prominenter in de top 10 van sterkste prijsstijgingen. Vooral zuivel rukt snel op, met prijsstijgingen van meer dan 25 procent in een jaar voor boter en melk.

Spaans prijsplafond

Ook in Duitsland loopt de inflatie steeds verder op. In september werd afgeklokt op 10 %, zo maakte het Duitse statistiek­bureau bekend. Volgens het nieuwsprogramma Tagesschau is het voor het eerst sinds 1951 dat de Duitse inflatie met twee cijfers wordt geschreven. De prijs van voedingsmiddelen ligt in Duitsland nu al 18,70 % hoger dan een jaar geleden. ‘De piek is nog niet bereikt’, denkt Ulrike Kastens van vermogensbeheerder DWS in een nota. Ze houdt er rekening mee dat het cijfer de komende maanden oploopt naar 12 %. Carsten Brzeski van ING sprak over een ‘schok’ die bewijst dat de inflatie in Duitsland voorlopig alleen nog ­verder zal oplopen. Hij houdt zelfs ­rekening met een piek van 13 %, die pas in het voorjaar van ­volgend jaar bereikt zal worden. In Spanje daarentegen daalde de ­inflatie tot 9 %. Dat land houdt de stroomprijzen onder controle met een prijsplafond voor gas dat gebruikt wordt voor elektriciteitsopwekking.

De hoge inflatiecijfers doen de kans toenemen dat de Europese Centrale Bank in oktober opnieuw tot een renteverhoging van 0,75 procentpunt zal overgaan. ­Tegelijk doet de galopperende ­inflatie de kans op een recessie toenemen. Tomas Dvorak van Oxford Economics voorspelt dat de inflatie lang kan aanhouden, en hij denkt dat de eurozone de komende winter een recessie zal doormaken. ‘Cijfers wijzen erop dat consumenten bezuinigen op niet-essentiële uitgaven, zoals horeca en vrijetijdsbesteding’, signaleert Dvorak.

Duitse economische krimp

Vaststellingen van Handelsverband Deutschlands (HDE) geven hem gelijk. ‘Het consumentenvertrouwen zit in de kelder’, liet de ­organisatie donderdag weten. Uit een enquête blijkt dat 60 % van de Duitse consumenten vaker levensmiddelen in promotie koopt. Daarnaast geeft 46 % te kennen sommige producten voorlopig niet aan te schaffen. Een derde koopt kleinere hoeveel­heden. Vooral modezaken en meubelwinkels vrezen de gevolgen. Steeds meer waarnemers gaan ­ervan uit dat vooral Duitsland volgend jaar een economische krimp zal optekenen. Als de grootste economie van de eurozone in achteruit schakelt, heeft dat onvermijdelijk een effect op de rest, vooral op buurlanden zoals België.

MOOIJMAN, R. Onstuitbare inflatie voedt recessievrees. De Standaard, 30 september 2022, 18.

Lees ook ‘De inflatie bedraagt 11,27 %’

E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo