Werkgevers willen meer arbeidsmigranten aantrekken

De nood om niet-Belgen aan te trekken en actief in te zetten, dringt zich op. Dat zeggen HR-bedrijf Itzu, Voka Limburg en Confederatie Bouw Limburg.

Onder de titel ‘Asielzoeker zkt. Match met bedrijf’ organiseren Itzu, de Confederatie Bouw Limburg en Voka Limburg vandaag een informatieavond. Ze willen bedrijven een pasklaar antwoord bieden om de ruim 400.000 openstaande vacatures ingevuld te krijgen.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole De Moor (cd&v) zal persoonlijk aanwezig zijn. ‘We hebben dringend nood aan een proactief arbeidsmigratiebeleid, om onze bedrijven en economie te helpen en een crash van onze sociale zekerheid en welvaart te voorkomen’, gaan de organisaties bepleiten. ‘Tegen 2060 zal de helft van onze bevolking ouder zijn dan 65 jaar en dus niet-actief. Een minderheid aan actieven zal voor hen moeten zorgen. Zelfs als we alle 185.000 werklozen aan de slag zouden krijgen, blijven nog 215.000 vacatures niet ingevuld. Arbeidsimmigratie is noodzakelijk.’

Uit het jongste onderzoek van HR-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat 46.000 van de bijna 400.000 werkenden in Limburg een niet-Belgisch paspoort hebben. Dat is 11,70 %, evenveel als hun aandeel in onze bevolking. De helft is afkomstig uit de Europese Unie (van wie het merendeel uit Nederland), de andere helft komt uit landen buiten de EU. De meeste buitenlandse werknemers vinden hun weg in deze provincie in de groensector, horeca, bouw en transport/logistiek.

Bouw neemt voortouw

Vandaag worden in ons land 31.000 asielzoekers opgevangen. De meesten komen uit Afghanistan, Palestina, Syrië, Eritrea en Oekraïne. ‘Voor die mensen is het schrijnend dat ze hun hebben en houden moesten achterlaten’, zegt voorzitter Michel Vanderstraeten van de Confederatie Bouw Limburg. ‘Tegelijk schept dit opportuniteiten. Om het hoofd te bieden aan de vele heropbouw- en renovatie-ambities in de bouwsector zijn zo’n 20.000 nieuwe werkkrachten nodig, en wel onmiddellijk.’

Na vier maanden mag een asielzoeker met een Arbeidskaart C werken. Als hij/zij als vluchteling is erkend, vervalt die plicht. Als zijn/haar erkenning wordt afgewezen, mag de vluchteling telkens voor een jaar verder werken met een elektronische vreemdelingenkaart A, die recht geeft op een Arbeidskaart C. Na vijf jaar heeft hij/zij die arbeidskaart C niet meer nodig en krijgt hij/zij onbeperkt verblijfsrecht. De meeste asielzoekers beseffen dus maar al te goed dat een job hen naar een mooie toekomst kan leiden.

Wie daar al lang niet meer van overtuigd moet worden, is CEO Louis Kemps van Itzu. Met 1.500 vaste medewerkers, 30.000 uitzendkrachten en een omzet van 170 miljoen euro is Itzu een van de grote spelers op het vlak van HR (scouting, training, loopbaanbegeleiding, werving, uitzendwerk, outplacement…) en facilitaire diensten (industriële schoonmaak, klusjes…).

‘Van januari tot juni hebben wij al 1.500 niet-Belgen op de arbeidsmarkt ingeschakeld’, zegt Kemps. ‘Deze mensen zijn vaak bereid om functies in te vullen waarvoor heel wat Belgen hun neus ophalen. Net omdat we vandaag te weinig geschikte kandidaten vinden, kunnen we gemotiveerde asielzoekers beter dan ooit gebruiken.’

‘Met de bouwsector gingen we al een eerste sectorbrede samenwerking aan. Nu willen we ook andere sectoren overtuigen van de voordelen van het activeren van asielzoekers’, zegt Nicole de Moor.

LAMBIRX, Y. Werkgevers willen meer arbeidsmigranten aantrekken. De Standaard – regio Limburg, 25 augustus 2022, 19
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo