Belgische langetermijnrente nu al boven 1,80 %

Hoge rente, slecht nieuws voor huizenkopers.

De Belgische langetermijnrente blijft in sneltempo stijgen en dat is slecht nieuws voor de huizenmarkt. Donderdag stond de tienjaarsrente op 1,83 %, het hoogste niveau sinds de lente van 2014. Vooral de jongste maanden gaat het razendsnel: in maart werd voor het eerst de kaap van 1 % overschreden, een maand later de kaap van 1,40 %. Nu is dus ook de psycholo­gische kaap van 1,80 % genomen.

Een hogere rente is niet alleen slecht nieuws voor de Belgische schatkist, maar ook voor particulieren die een huis willen kopen. De rente op woonkredieten is immers gelinkt aan de OLO (lineaire overheidsobligaties, red.) en dus is lenen voor een huis de voorbije maanden flink duurder geworden.

Als verklaring voor de stijgende rente verwijzen analisten naar de hoge inflatiecijfers. Die dwingen centrale banken om hun obligatieaankopen stop te zetten en de rente te verhogen. De Amerikaanse centrale bank is daar al eerder dit jaar mee begonnen, verwacht wordt dat de ECB de rente in juli voor het eerst in jaren zal optrekken. Op de financiële markten is het effect daarvan nu al zichtbaar: de langetermijnrentes stijgen wereldwijd. In België staat de tienjaarsrente nu dus al ruim boven de 1,8 procent. Dat is het hoogste peil in bijna acht jaar. Al blijft de rente in historisch perspectief wel nog relatief laag.

Belgische langetermijnrente nu al boven 1,8%. De Standaard, 3 juni 2022, 18.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo