Zoek (en vind) minder dure telecom

De tarieven bij Telenet en Orange gaan deze maand opnieuw omhoog. Proximus werd vorige maand al duurder. Kunt u aan die prijsverhogingen ontsnappen? Welke alternatieven zijn er op de telecommarkt?

De drie grote telecomoperatoren verwijzen naar de hoge inflatie en de bijbehorende stijging van de loon-, energie- en bedrijfskosten als belangrijkste verklaring voor hun ­tariefverhogingen. Hoe vertaalt zich dat in de praktijk? Een overzicht.

Overzicht

Bij Orange zijn op 1 juni verschillende producten en diensten duurder geworden. Zo is de prijs van de mobiele ­Go-abonnementen met 1 à 2 euro per maand gestegen, weliswaar in ruil voor een verhoogd ­data­volume. De maand­tarieven voor tv en vaste telefoon stegen ook met 1 à 2 euro. Deze prijsverhogingen komen er amper een halfjaar nadat Orange al de prijzen van sommige internet- en tv-diensten had verhoogd.

Bij Telenet worden de abonnementstarieven voor internet, televisie en telefonie vanaf 19 juni met 4,70 % opgetrokken. Sommige tarieven wijzigen niet, zoals die van de Base-abonnementen en de entertainmentpakketten Streamz en Play Sports. De vorige prijs­verhoging bij Telenet dateert van augustus 2021. Toen stegen de ­tarieven met 1 %.

Proximus heeft vorige maand het tarief van de telecombundels Flex en Epic verhoogd, nadat in ­januari al de tarieven van oudere packs als Familus en Tuttimus met 1 tot 1,50 euro waren gestegen. De prijs van de Flex- en Epic-bundels is in mei met 3 tot 4 euro gestegen.

Te weinig concurrentie

De consumentenorganisatie Test Aankoop klaagt al jaren het gebrek aan concurrentie op de Belgische telecommarkt aan. Daardoor liggen de prijzen bij ons veel hoger dan in de buurlanden. De gemiddelde prijs voor internet, televisie en vaste telefonie in één pakket ­bedraagt in ons land 73 euro per maand, terwijl dat in Duitsland 32  % ­lager is en in Frankrijk zelfs 59 %, berekende Test Aankoop.

Die analyse wordt onderschreven door de Belgische telecom­regulator BIPT. Begin dit jaar meldde die nog dat de markt voor mobiele telefonie in ons land voor liefst 90 procent in handen is van Proximus, Telenet en Orange.

Test Aankoop hoopt alvast dat de frequentieveiling voor 5G-dataverkeer dit jaar tot de intrede van een vierde nationale netwerk­operator zal leiden – en dus tot meer (prijs)concurrentie op de ­Belgische telecommarkt.

Vermijd de bundels

Wat kunt u in afwachting van die vierde speler zelf al doen? Heel wat, blijkt uit een studie die het BIPT in februari publiceerde.

De Belgen betalen vooral (te) veel voor de telecombundels, de ­zogenaamde ‘packs’ (met een combinatie van vaste en mobiele telefonie, internet en digitale televisie). Voor de telecomproviders zijn die bundels commercieel interessant, want ze verdienen er meer aan dan aan de aparte diensten (bijvoorbeeld ­alleen mobiele telefonie). Het ­gebruikscomfort (de alles-in-éénformule) maakt bovendien dat hun klanten minder snel naar de concurrentie overstappen, ook niet na een tariefverhoging.

Toch kunt u die hoge prijzen vermijden, stelt de regulator. Door weg te blijven van de bundels en voor elke telecomdienst apart op zoek te gaan naar het goedkoopste aanbod voor uw gebruiksprofiel. Voor uw mobiele telefonie bent u bijvoorbeeld aangesloten bij de ene operator, voor uw vast internet bij een andere. Uit simulaties van het BIPT blijkt dat zulke combinaties steevast een pak goed­koper zijn dan de packs die telecom­providers zo graag verkopen.

Zoek de underdog

Voor mobiele telefonie loont het ­alvast om het aanbod te bekijken dat de ‘grote drie’ in de markt zetten via hun lagekostenmerken. Denk aan Scarlet en Mobile ­Vikings bij Proximus of Hey! van Orange. Of zet de stap naar een kleinere, goedkopere mobiele operator, zoals Edpnet, Neibo of ­Youfone. Omschakelen naar die kleinere merken kan volgens het BIPT uw rekening verlagen met 50 tot 100 euro per jaar.

Voor vast internet en digitale ­televisie geldt hetzelfde advies: de klassieke spelers zitten bovenaan de prijscurve, terwijl de alternatieve aanbieders vaak een stuk goedkoper zijn. Ook de komst van nieuwe spelers biedt opportuniteiten. Zo lanceert Proximus-dochter ­Mobile Vikings binnenkort, voor het eerst, een eigen abonnement voor vast internet.

Het BIPT raadt aan om de aangeboden formules goed te selecteren in functie van uw ­profiel (een student die veel mobiele data verbruikt, heeft niet dezelfde noden als een gezin van vier) en na te denken over de diensten en opties die u nodig hebt. Kijkt u ­bijvoorbeeld ­alleen series op Netflix, dan hebt u genoeg aan een internetabonnement en heeft het geen zin voor ­digitale tv te betalen. Overstappen naar het goedkoopste aanbod kan volgens het BIPT een besparing tot 215 euro op jaarbasis opleveren.

Hoe begint u aan die prijsvergelijking? Met www.bestetarief.be heeft het BIPT een vergelijkingstool ontwikkeld waarmee u, op ­basis van uw persoonlijke verbruiksprofiel, alle tariefformules kunt vergelijken en op zoek kunt gaan naar het goedkoopste ­telecomaanbod. U kunt die oefening trouwens ook op andere vergelijkingswebsites maken, zoals ­callmepower.be of mijntelco.be.

RASKING, J. Zoek (en vind) minder dure telecom. De Standaard – Mijn Geld, 4 juni 2022, 3.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2022 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo