Langverwachte 5G- veiling gaat van start

De langverwachte 5G-veiling, die het telecomlandschap voor de komende twintig jaar bepaalt, gaat woensdag van start. De uitkomst is moeilijk te voorspellen.

De essentie

  • De langverwachte en veelbesproken 5G-veiling gaat op 1 juni van start.
  • De vijf deelnemers zijn Citymesh, NRB, Orange, Proximus en Telenet.
  • Hoe vlot de veiling verloopt, hangt af van de twee nieuwkomers, NRB en Citymesh.
  • De opbrengst van de veiling bedraagt minstens 800 miljoen euro.

Vierde telecomspeler

Proximus, Telenet, Orange, Citymesh en Ethias-dochter NRB proberen vanaf woensdag een deel van het radiospectrum te veroveren om hun mobieletelecomdiensten in de toekomst op aan te bieden. Zowel het ultrasnelle 5G-spectrum als de voorgangers 2G, 3G en 4G gaan onder de hamer. De veiling bepaalt hoe het telecomlandschap er de komende twintig jaar uitziet.

De veiling is voor een nieuwe mobiele speler de enige kans om in de komende twee decennia actief te worden naast Proximus, Orange en Telenet/BASE. Wie later de concurrentie wil aangaan, kan dat als virtuele mobiele operator (zonder netwerk), zoals Mobile Vikings ooit begon. Een vierde telecomspeler zou de concurrentie vergroten en mogelijk de telecomprijzen verlagen.

Naast de drie bestaande telecomspelers – Proximus, Orange en Telenet – doen twee outsiders mee aan de veiling: Citymesh, een dochterbedrijf van de Limburgse IT-reus Cegeka, en NRB, een dochterbedrijf van de verzekeringsmaatschappij Ethias. Hun deelname aan de veiling maakt voorspellingen moeilijk. ‘Mochten alleen de drie bestaande spelers meedoen, dan kan je ervan op aan dat de koek ongeveer in drie gelijke delen wordt verdeeld’, zegt Jimmy Smedts, de woordvoerder van de telecomregulator BIPT. De vraag die het verloop van de veiling zal beïnvloeden, is hoe ambitieus de twee nieuwkomers zijn.

Nieuwkomers

Eind maart raakte bekend dat een van de twee nieuwkomers de optie heeft gelicht om spectrum te reserveren voor 2G, 3G en 4G. Daarvoor telt hij 83,3 miljoen euro neer. Het gereserveerde spectrum wordt technisch gezien als toegang tot de volledige markt. Om een eerlijk verloop van de veiling niet in het gedrang te brengen zegt het BIPT niet om welke nieuwkomer het gaat.

NRB lijkt op het eerste gezicht de minst ambitieuze. Het ziet in 5G- technologie vooral een opportuniteit om de diensten die het al aanbiedt te vervolledigen. IT-diensten en telecom gaan almaar meer hand in hand. Die trein wil CEO Pascal Laffineur niet missen. ‘Het is niet de bedoeling een globaal aanbod te doen voor het grote publiek’, zei hij vorige week nog bij de presentatie van de jaarresultaten.

Citymesh laat minder in zijn kaarten kijken. CEO Mitch De Geest liet samen met Stijn Bijnens, de CEO van moederbedrijf Cegeka, vorig jaar in De Tijd optekenen dat Citymesh een volwaardige vierde telecomspeler wilde worden. Maar de voorbije maanden heerste radiostilte.

Citymesh richtte in februari een nieuwe dochter op: Citymesh Mobile. De Geest, Bijnens en Cegeka-voorzitter André Knaepen zitten in het bestuur. Meer dan ‘het voeren van alle activiteiten van een mobiele operator’ is uit de oprichtingsdocumenten niet af te leiden. Het is niet uit te sluiten dat Citymesh op de consumentenmarkt mikt, ook al zou dat een dure operatie zijn.

Verwachte opbrengst

Hoelang de veiling precies zal duren, is ook moeilijk in te schatten. Het BIPT gaat ervan uit dat de procedure in juni kan worden afgerond. Mocht de veiling aanslepen, dan voorziet de telecomregulator in augustus in een pauze zodat mensen op vakantie kunnen. ‘Ook de duur zal afhangen van de ambitie en de strategie van de nieuwkomers’, zegt Smedts. ‘In welke mate interfereren ze met de doelen die de traditionele spelers hebben vooropgesteld?’

Volgens het BIPT kunnen de opbrengsten tot minstens 800 miljoen euro oplopen. Door de reservatie van spectrum, zowel door een van de nieuwkomers als door de traditionele spelers, is al een opbrengst van 302 miljoen euro verzekerd. De overige loten leveren minimaal 477 miljoen euro op. Hoe feller de concurrentie tijdens de veiling, hoe hoger dat laatste bedrag kan oplopen. De opbrengst wordt op een geblokkeerde rekening geparkeerd tot de federale overheid en de deelstaten een verdeelsleutel overeenkomen.

EVERS, F. Langverwachte 5G- veiling gaat van start. De Tijd, 31 mei 2022, 16.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo