Huishoudhulp vinden almaar moeilijker

Vier op de tien vacatures die de VDAB vorig jaar ontving, raakten niet ingevuld.

In de tweede helft van 2021 werden de coronamaatregelen versoepeld­ en dat veroorzaakte een toevloed aan vacatures. In decem­ber was het invullings­percentage daardoor gedaald tot 51 %. Globaal raakten in 2021 vier op de tien vacatures niet ingevuld. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een aantal parlementaire vragen van Tom Ongena (Open VLD).

Almaar meer knelpunt­sectoren luiden de alarmbel, stelt Ongena vast. Zo wordt het almaar moeilijker om een huishoudhulp te vinden en lopen veel bouw­projecten vertraging op door het tekort aan werkkrachten.

Het aantal openstaande vacatures voor huishoudhulpen steeg vorig jaar met meer dan 40 %. In het begin van 2021 werd nog meer dan de helft van deze vacatures ingevuld, terwijl dit tegen het einde van het jaar gedaald was tot minder dan een kwart. Ook in de bouwsector tekende zich een exponentiële stijging van het aantal vacatures af. Sinds 2018 steeg het aantal vacatures er met bijna 70 %.

‘Het is onbegrijpelijk dat de VDAB werkzoekenden niet meer aanspoort om aan de slag te gaan in die sectoren’, vindt Ongena. ‘Van de 80.000 kortgeschoolden die in aanmerking komen voor een job als huishoudhulp wordt slechts 2 % effectief naar deze job toegeleid.’

Maar dat ontkent Wim Adriaens­, topman van de VDAB. ‘Wij sporen werkzoekenden wel degelijk aan om te solliciteren voor allerlei jobs, ook voor de dienstenchequesector. Het klopt niet dat er 80.000 werkzoekenden in aanmerking komen voor een job als poetshulp. Alleen als werkgevers openstaan voor profielen die nog een weg af te leggen hebben, en bereid zijn om mee in hen te investeren, zullen we nog meer matches kunnen maken.’

DEBROCK, F. Huishoudhulp vinden almaar moeilijker. De Standaard, 7 mei 2022, 10.
E-mail Print kopieer
Copyright © 2024 Pelckmans maakt een deel uit van Pelckmans uitgevers
mens en samenleving logo